back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Έκτακτα μέτρα από την ΕΕ για το κόστος ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Την επιβολή έκτακτων μέτρων σχεδιάζει η Ε.Ε. προκειμένου να συγκρατήσει το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μέσω της διαρθρωτικής μεταρρύθμισή στην ευρωπαική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας .

Την πρόθεση της Ε.Ε. να παρέμβει – αν και καθυστερημένα – ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο συνόδου στο Μπλεντ της Σλοβενίας . Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχε σχεδιασθεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με εντελώς διαφορετικούς στόχους και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια».

Την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων της Κομισιόν κατέστησε απαραίτητη η δραματική αύξηση των προθεσμιακών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, καθώς για πρώτη φορά χθες έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα, φθάνοντας στα 1.050 ευρώ και σημειώνοντας αύξηση 6,6%.

Τα μέτρα της έκτακτης παρέμβασης θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ .

Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα και την ανάρτησή του στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε.»

Οι Financial Times δίνουν έμφαση στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια, που να λειτουργεί πραγματικά». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε την αποτυχημένη προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κατηγορώντας επί της ουσίας τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που έχει προκληθεί από τον τρόπου που χειρίζεται ο Πούτιν την αγορά φυσικού αερίου» δήλωσε και υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε από πέρυσι ξεκινήσει να μειώνει τη ροή αερίου, που προοριζόταν για αποθήκευση στην Ευρώπη. Επίσης, έδωσε έμφαση στο πρόβλημα που προκλήθηκε από τη φετινή ξηρασία που είχε πράγματι δυσμενείς συνέπειες για την υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς μειώθηκε κατά 26%. «Σήμερα το φυσικό αέριο κυριαρχεί στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με αυτές τις τιμές, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποσύνδεση».

Η ιδέα αυτή είχε προωθηθεί από ηγέτες όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ – αλλά έως τώρα είχε απορριφθεί από τους συναδέλφους του στον ευρωπαϊκό Βορρά. Ωστόσο πλέον ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο στηρίζουν αυτή την ιδέα. Να σημειωθεί ότι ο Σάντσεθ σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, στο Μέζεμπεργκ.

Η τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρει το Politico.

Επιπλέον, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε χθες στην αγορά ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 1.000 ευρώ για το 2023. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% νωρίτερα μέσα στη μέρα, φτάνοντας τα 1.050 ευρώ ανά MWh.Τ

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα