back to top
21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

“Λυπητερές” σε κατόχους Ι.Χ. που κινούν τα όχηματά τους παρότι βρίσκονται σε ακινησία

Διαβάστε επίσης

Πρόστιμα που αντιστοιχούν στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για το Ι.Χ τους αφού πρώτα τους αφαιρεθεί το διπλάσιο της αξίας των τελών κυκλοφορίας που πλήρωσαν ώστε να κυκλοφορήσουν μόνο για λίγους μήνες, εντός έτους, καλούνται να πληρώσουν αρκετοί κάτοχοι ΙΧ καθώς ενώ έληξε η περίοδος που κυκλοφόρησαν το όχημα ξέχασαν η σκοπίμως δεν δήλωσαν στην εφορία ότι το ξαναθέτουν ,με ψηφιακό τρόπο σε ακινησία, και συνέχισαν να το κινούν και για μήνες που δεν πλήρωσαν τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας.

Η ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο τους έστειλε τα ραβασάκια πληρωμής στο προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και αυτό θα ισχύσει και για όσους κυκλοφόρησαν το Ι.Χ τους καλοκαιρινούς μήνες πληρώνοντας τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας αλλά συνεχίζουν να τα κινούν με τις πινακίδες τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, αυτό να γίνει κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Οσον αφορά τη θέση στάθμευσης του οχήματος που τέθηκε σε ακινησία εφόσον το έχει ακινητοποιήσει σε άλλο σημείο, θα πρέπει να δηλωθεί ηλεκτρονικά επίσης το νέο σημείο ακινητοποίησης.

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 1200 ευρώ κατέβαλε 100 ευρώ ώστε να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για τις διακοπές του τον Αύγουστο, θα πρέπει σήμερα να επανέλθει στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ προκειμένου να θέσει και πάλι το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο το έχει παρκάρει. Αν αμελήσει, σκοπίμως η γιατί το ξέχασε από αύριο θα του βεβαιωθεί από την εφορία πρόστιμο ύψους 2.200 ευρώ (2400 επί 2 μείον 200 ευρώ).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα