back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αναδρομικός διορισμός στο Δημόσιο: Ποιοι καταβάλλουν εισφορές και ποιοι όχι

Διαβάστε επίσης

Την διαδικασία παρακράτησης εισφορών από την μισθοδοσία υπαλλήλου, ο οποίος επαναπροσλαμβάνεται στο Δημόσιο, καθορίζει έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόκειται για όσους δικαιώνονται δικαστικώς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά με δύο διαφορετικούς τρόπους και μοναδικό κριτήριο την προηγούμενη ή μη, ύπαρξη απασχόλησης.

Υπάλληλοι που έχουν δικαιωθεί τον διορισμό τους αναδρομικά και προκύπτει επιδίκαση αποδοχών, για την ασφαλιστική τους αποκατάσταση και ειδικά για την επικουρική ασφάλιση, οι εκκαθαριστές των υπηρεσιών στις οποίες διορίζονται τα εν λόγω πρόσωπα, θα πρέπει να εξετάζουν εάν κατά το διάστημα του αναδρομικού διορισμού απασχολήθηκαν και κατ’ επέκταση υπήχθησαν στην επικουρική ασφάλιση οποιουδήποτε πρώην φορέα, τομέα, λογαριασμού ή κλάδου επικουρικής ασφάλισης.

– Στις περιπτώσεις όπου, κατά το χρονικό διάστημα του αναδρομικού διορισμού, δεν υφίσταται για τον υπάλληλο άσκηση άλλου επαγγέλματος ή εκμίσθωση της εργασίας του σε τρίτο, ο εκκαθαριστής θα υπολογίσει τις προβλεπόμενες, υπέρ επικουρικής ασφάλισης εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη), επί των αναδρομικών αποδοχών και ο χρόνος αυτός θεωρείται χρόνος ασφάλισης του πρώην φορέα, λογαριασμού ή κλάδου επικουρικής ασφάλισης.

– Στις περιπτώσεις όμως που υφίσταται, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, ασφάλιση, ο εκκαθαριστής υπολογίζει τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (ασφαλισμένου και εργοδότη) επί των αναδρομικών αποδοχών όπως αυτές προκύπτουν κατ’ εφαρμογή των σχετικών μισθολογικών διατάξεων και όχι εκείνες που προκύπτουν από την αφαίρεση εισοδήματος που έχει αποκτηθεί από τον ασφαλισμένο κατά το χρονικό διάστημα πριν τον αναδρομικό διορισμό. Από το υπολογισθέν ποσό ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου που έχουν καταβληθεί κατά την απασχόλησή του για το κρίσιμο χρονικό διάστημα και τελικά παρακρατείται από τις καταβλητέες αποδοχές η τυχόν σχετική διαφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης υπολογίζονται με τα εκάστοτε ισχύοντα ποσοστά εισφοράς (ασφαλισμένου και εργοδότη) κατά την κρίσιμη μισθολογική περίοδο αναδρομικού διορισμού.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα