back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν», έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απ’ όπου κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας «ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ υπογράμμισε ότι ηγεσία της «φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με την χώρα μου. η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική, απειλούν ότι η Τουρκία «θα έρθει νύχτα, αν το αποφασίσει και αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού».

Τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο», ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την αυξανόμενη ένταση της απειλής, σημειώνοντας ότι «χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης, πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου».

«Είναι αυτή η συμπεριφορά συμβατή με έναν αξιόπιστο διεθνή παράγοντα, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, που δεσμεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία”.

«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκφοβισμό από κανέναν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πάντως ότι «δεν είναι ανάγκη να πορευτούμε με αυτόν τον τρόπο», καθώς “υπάρχει κι άλλος δρόμος”. «Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως «η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα».

«Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε ότι σταθήκαμε ως Ευρωπαίοι στο πλευρό της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι «πλέον η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει», ενώ τόνισε ότι «δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχεί ο ισχυρός απέναντι στον αδύνατο» και πρόσθεσε ότι «η ρωσική εισβολή δεν πρέπει να επιτύχει όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά και γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό σημειώνοντας πως «η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση, για σχεδόν 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής».

«Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, απομονωμένοι και μόνοι στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζουν να επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνημένη διευθέτηση στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε και εξέφρασε την σθεναρή στήριξη της χώρας μας τόσο στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όσο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση τόνισε ότι «σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα» και αφού επισήμανε ότι «η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ως όπλα τους φυσικούς της πόρους για να προκαλέσει πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», υπογράμμισε ότι «και πάλι, δεν θα πετύχει».

«Θα υποστηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Θα συγκεντρώσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να εξασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια και να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά «όσο καιρό και αν χρειαστεί τελικά θα επιστρέψουν στο σπίτι τους», ενώ μιλώντας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι «η πράσινη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος μας, στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας καθώς καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα