back to top
16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι νέες κυρώσεις της Κομισιόν προς τη Μόσχα ως απάντηση στα ψευδοδημοψηφίσματα ανάμεσα στις οποίες είναι και το πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, η επανεμφάνιση του Κινέζου προέδρου που βάζει τέλος στα σενάρια περί πραξικοπήματος και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για δημοψηφίσματα – κυρώσεις: Την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία ζήτησαν χθες και «επισήμως» οι ηγέτες των περιφερειών του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια – των τριών εκ των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στις οποίες την Τρίτη ολοκληρώθηκαν τα περιβόητα δημοψηφίσματα αναφέρει η DW. Ηδη, μάλιστα, οι επικεφαλής των δύο αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, Ντένις Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ, αναχώρησαν για τη Μόσχα προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη σχετική διαδικασία – και αυτό ενώ είναι υπαρκτό το σενάριο η ανακοίνωση της προσάρτησης να γίνει αύριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας του στα δύο σώματα της Βουλής.

Η Κομισιόν παρουσίασε χθες νέο, το όγδοο κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και πλαφόν στις τιμές πετρελαίου και θα τεθεί προς συζήτηση από τους «27», εν όψει και της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου – αν και η ομοφωνία κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, αναφέρει το Politico. «Δεν αποδεχόμαστε τα επαίσχυντα δημοψηφίσματα ούτε οποιουδήποτε είδους προσάρτηση. Είμαστε αποφασισμένοι να αναγκάσουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το αντίτιμο για την περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει: «Προτείνουμε ένα νέα πακέτο επώδυνων κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε τη στήριξη χωρών που συνήθως στέκονται στο πλευρό του και έχουν αρνηθεί πεισματικά να του επιβάλουν κυρώσεις. Για του λόγου το αληθές, μετά την Τουρκία και αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Σερβία. Το ίδιο έκανε και το Ισραήλ, επαναβεβαιώνοντας ότι «αναγνωρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Στο μεταξύ πάντως η Δύση και συνολικά η διεθνής κοινότητα δείχνουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ρωσίας να επιλέξει πράγματι τη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, παραδέχθηκε πως ο Τζο Μπάιντεν παίρνει «απολύτως σοβαρά» τις σχετικές δηλώσεις του Πούτιν, ενώ παρόμοιο ήταν το σχόλιο που έκανε και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. «Κοιτάξτε, χθες ίσως να ήταν μια μπλόφα. Σήμερα όμως θα μπορούσε να είναι μια πραγματικότητα» παραδέχθηκε και ο Ζελένσκι την Κυριακή, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στο Ιράν: Σε 80 πόλεις σε όλο το Ιράν έχουν επεκταθεί οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα», μετά τον θάνατο της 22χρονης Μεχσά Αμινί υπό αστυνομική κράτηση αναφέρει ο Guardian. Παρά τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών – οι οποίοι πλέον ξεπερνούν επισήμως τους 76, αλλά ανεπισήμως υπολογίζεται ότι είναι πολύ περισσότεροι – και την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας με τη χρήση δακρυγόνων, ροπάλων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αληθινών πυρών, τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους Ιρανούς να επιμένουν σε μεγάλες διαδηλώσεις. Εκτακτο διάγγελμα προς το ιρανικό έθνος απηύθυνε αργά χθες το βράδυ ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Εμπραΐμ Ραϊσί, επανέλαβε ωστόσο τη γνωστή ρητορική του καθεστώτος. Ο Ραϊσί είπε πως ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία των ηθών επειδή η μαντίλα της δεν κάλυπτε όλα τα μαλλιά της, «μας λύπησε όλους», πως εντός των ημερών αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας για τα αίτιά του και πως «κανένας δεν πρέπει να φοβάται να εκφράσει τις απόψεις του». Προειδοποίησε ωστόσο ότι το «χάος» δεν θα γίνει ανεκτό και υπερασπίστηκε τις δυνάμεις ασφαλείας που συγκρούονται καθημερινά από τις 16 Σεπτεμβρίου με τους διαδηλωτές λέγοντας πως θυσιάζουν τη ζωή τους για την ασφάλεια της χώρας.

Τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές εκφράζουν προσωπικότητες από όλους τους τομείς της ιρανικής κοινωνίας. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών κάλεσε εκπαιδευτικούς και φοιτητές σε απεργία. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν φόρεσαν μαύρα μπουφάν πάνω από τις φανέλες τους σε φιλικό παιχνίδι στην Αυστρία. Οι διαδηλώσεις πάντως δεν δείχνουν να περιορίζονται. Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών μετά τις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών της βενζίνης το 2019.

Για Κίνα – Σι: Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στην Κεντρική Ασία, διαψεύδοντας τις φήμες για «πραξικόπημα» που πυροδότησαν φρενίτιδα εικασιών ενόψει του 20ού Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου αναφέρει ο Guardian. Ο Σι επισκέφθηκε έκθεση στο Πεκίνο η οποία παρουσιάζει τα επιτεύγματα της Κίνας κατά τη δεκαετία της εξουσίας του, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στο βασικό δελτίο ειδήσεων του δικτύου, ο Σι εμφανίστηκε να φοράει μάσκα και να βλέπει την έκθεση στο Εκθεσιακό Μέγαρο του Πεκίνου – με τις φωτογραφίες του να τονίζονται. Συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και άλλους κορυφαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της ανώτατης μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Ο Σι δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν επέστρεψε στο Πεκίνο από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν. Η επίσκεψη εκείνη ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες, από την αρχή της πανδημίας.

Η απουσία του από δημόσιες εκδηλώσεις οδήγησε σε πλήθος διαδικτυακών φημών, οι οποίες υποστήριζαν – χωρίς στοιχεία – ότι είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αβάσιμες φήμες τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από ισχυρισμούς για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων – ένα σύνηθες φαινόμενο υπό τους περιορισμούς μηδενικής Covid της Κίνας – και μη επαληθευμένα βίντεο στρατιωτικών οχημάτων στον δρόμο. Οι φήμες – που προήλθαν από κινεζικά δίκτυα αντιφρονούντων και ενισχύθηκαν από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης – ήταν τόσο έντονες, ώστε το hashtag «chinacoup» (πραξικόπημα στην Κίνα) ήταν από τα πιο δημοφιλή στο Twitter το Σαββατοκύριακο. Το ότι οι φήμες μπορούν να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαφανή φύση του κινεζικού πολιτικού συστήματος, στο οποίο οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως κεκλεισμένων των θυρών.

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν έως το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Κίνας, στο οποίο αναμένεται να σπάσει η παράδοση και να παραμείνει ο Σι στην εξουσία, για τρίτη θητεία, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση του ως του ισχυρότερου κινέζου ηγέτη εδώ και δεκαετίες. Οι φήμες για πολιτικές εσωκομματικές διαμάχες και μάχες εξουσίας στοιχειώνουν εδώ και καιρό την κινεζική ελίτ χάρη στην έλλειψη διαφάνειας, ειδικά ενόψει σημαντικών γεγονότων, όπως ο πενταετής ανασχηματισμός της ηγεσίας. Υπό τον Σι, αυτή η αδιαφάνεια πληροφοριών έχει αυξηθεί, καθώς περιορίζει άμεσα κάθε διαφωνία και συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του.

Για Β. Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία ημέρα πριν από την άφιξη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στη Σεούλ, σήμερα αναφέρει το BBC. Η εκτόξευση έγινε δύο ημέρες αφότου οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ διεξήγαγαν στρατιωτική άσκηση στα ύδατα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Νότου, στην οποία συμμετείχε ένα αεροπλανοφόρο. Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας συνεδρίασε εκτάκτως και καταδίκασε τη δοκιμή, υποσχόμενο να συνεχίσει να οικοδομεί συντριπτική ικανότητα αποτροπής της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ. Μετά από μια στάση στην Ιαπωνία, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας και θα επισκεφθεί σήμερα τη βαριά οχυρωμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Σε ομιλία της χθες η Χάρις χαρακτήρισε την εκτόξευση πυραύλων από την Πιόνγκγιανγκ μέρος ενός «παράνομου εξοπλιστικού προγράμματος που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και παραβιάζει πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει φέτος αριθμό-ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών: τουλάχιστον 26.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα