back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο διαμήνυσε στην Άγκυρα νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σκαραμαγκά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου “Υποπλοίαρχος Βλαχάκος”.

Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν”, υπογράμμισε.

Ακόμη επισήμανε ότι κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητας, όμως ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας, κάτι που- όπως ανέφερε- το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη όσο και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ.

Προηγήθηκαν νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk -μεταξύ των άλλων τόνισε- ότι, «δεν θα μείνει αναπάντητο πως εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο» ζητώντας ξανά να αποστρατικοποιηθούν άμεσα, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν δίκαιη στάση μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Άμεση ήταν αντίδραση της Αθήνας και της Ουάσιγκτον. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί ανάγκη», διαμηνύει σε αυστηρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι αυτή που επετεύχθη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε συμφωνία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο 2023 για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα.

Την ίδια ώρα πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων, ή της εγκατάστασης νέων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ανήγγειλε επίσης νέα προγράμματα για επιχειρήσεις στο πλαίσιο των «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ύψους 360 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων που εμπορεύονται κάθε είδους στερεά καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Βάσει αυτής, όσον αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλλετ , απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώλησή τους, ενώ έως το τέλος του έτους, το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να ξεπερνάει αυτό που ίσχυε έως την 1η Νοεμβρίου του 2021.,

Και τέταρτη διαρροή αερίου εντόπισε το λιμενικό της Σουηδίας στους αγωγούς Nord Stream. Δολιοφθορά βλέπει η ΕΕ, που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που τροφοδοτούν την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Η Δανία ανακοίνωσε πως το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής έχει πλέον διαρρεύσει, ενώ με αυτόν τον ρυθμό αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή.

Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του από την 1η Οκτωβρίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών ηλεκτρικής ενέργειας και των χρεών που ξεπερνούν τα 1,2 δις ευρώ προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας.

Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να «κόβουν το ρεύμα» πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην «παλιά» εταιρεία.

Άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών 15χρονος Μολδαβός που επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι 16χρονο έξω από σχολικό συγκρότημα στην Καισαριανή. Ο δράστης πλησίασε το θύμα και του επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντας τον σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την Αστυνομία πριν από την από επίθεση, είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο του 16χρονου με άλλον ανήλικο για προσωπικές διαφορές.

Μεγάλη επένδυση σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, ανακοινώνει σε λίγη ώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Google . Θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εταιρεία θα ανακοινώσει τη δημιουργία υποδομών cloud, μέσα από τις οποίες θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος ο καιρός στην Αττική με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα