18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Λούλα 14 μονάδες μπροστά από τον Μπολσονάρου

Διαβάστε επίσης

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί άνετο προβάδισμα δεκατεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων έναντι του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου ως προς τις προθέσεις ψήφου και έχει πάντα πιθανότητες να κερδίσει απευθείας -δηλαδή από τον πρώτο γύρο της Κυριακής- τις προεδρικές εκλογές, υποδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha.

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου (+1 από την περασμένη εβδομάδα), ενώ ο κ. Μπολσονάρου επίσης κατέγραψε οριακή άνοδο του ποσοστού του, στο 34% (+1).

Τα δύο φαβορί απομακρύνθηκαν κι άλλο από τον τρίτο Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά), που είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 6% (–1), κι από τη γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά), η οποία συγκεντρώνει το 5% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο).

Ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) έχει πιθανότητες να εκλεγεί για την τρίτη του θητεία από τον πρώτο γύρο, εάν συγκεντρώσει πάνω από 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων (αφαιρουμένων λευκών και άκυρων).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Νταταφόλια, πιστώνεται ακριβώς 50% των εγκύρων, όπως και πριν από μια εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος Μπολσονάρου το 36% (+1).

Όμως αυτή η επίδοση του Λούλα παραμένει εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%), αφήνοντας να πλανάται αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Αν διεξαχθεί, ο Λούλα θα κερδίσει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 54% των ψήφων έναντι 39%, κατά την κυλιόμενη δημοσκόπηση.

«Είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόγνωση (σ.σ. για τη νίκη ή όχι του Λούλα στον πρώτο γύρο), παρότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν άνετο προβάδισμα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάιρου Νικολάου, πολιτολόγος στο Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας.

Η δημοσκόπηση του Νταταφόλια διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.800 ψηφοφόρων. Μια ακόμη, η τελευταία πριν από τον πρώτο γύρο, θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Σάββατο από το ινστιτούτο.

Άλλη έρευνα, του ινστιτούτου IPEC, θέλει τον Λούλα να συγκεντρώνει το 52% των εγκύρων ψηφοδελτίων έναντι 34% του αρχηγού του κράτους.

Η δημοσκόπηση του Νταταφόλια δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από το τελευταίο κρίσιμο προεκλογικό ντιμπέιτ των υποψηφίων, με τη συμμετοχή των 7 από τους συνολικά 11, συμπεριλαμβανομένων των δύο φαβορί, το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ. τοπική ώρα η εκμπομπή ξεκινά σε λίγα λεπτά, στις 04:30 ώρα Ελλάδας), που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές και θεωρείται η τελευταία ευκαιρία τους να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Η τηλεμαχία αυτή «μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», δήλωσε με αυτοπεποίθηση πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του ακροδεξιού προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα