back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γέφυρα Κριμαίας: Οι αντιδράσεις και τα σενάρια για την έκρηξη

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στη γέφυρα της Κριμαίας, μια υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι σύμφωνα με τη ρωσική ερευνητική επιτροπή. Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου.

Από τις έρευνες έχουν βρεθεί και τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του, ο οποίος φέρεται να ήταν κάτοικος της νότιας επαρχίας Κράσνονταρ της Ρωσίας. Μάλιστα, έχουν αρχίσει έρευνες στο σπίτι του. Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο που φέρεται να δείχνει τις ρωσικές αρχές να διερευνούν την καρότσα του φορτηγού, προτού του επιτρέψουν τη διέλευση από τη γέφυρα.

Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε με μεγάλο κόστος με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να συνδέσει την χερσόνησο που προσαρτήθηκε με το ρωσικό έδαφος, χρησιμεύει κυρίως για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία.

«Στις 06:07 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική επιτροπή, δύο τμήματα της γέφυρας που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ενισχύεται η ασφάλεια της γέφυρας 

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή.

Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Αν και όπως η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή, δεν κατηγορεί άμεσα το Κίεβο, ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

Η αντίδραση του Κίεβο 

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ. Ο ίδιος μέσω Twitter σημείωσε ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Ποντολιάκ.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού.

Αποκαταστάθηκαν η κίνηση οχημάτων και τα δρομολόγια τρένων 

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα