back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Με S-300 σφυροκοπούν Ζαπορίζια και Χάρκοβο οι Ρώσοι – Τέσσερις νεκροί στο Δνείπερο

Διαβάστε επίσης

Με πυραύλους S-300 σφυροκοπούν  βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις αλλά και συγκροτήματα κατοικιών στη  Ζαπορίζια και το Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις ενώ το Κίεβο προειδοποίει για την καταστροφή στρατηγικής σημασίας φράγματος στο Δνείπερο . Όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια  ο Ολεκσάντρ Σταρούκ,  τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πρωινές επιθέσεις στην πόλη.

Εν τω μεταξύ οι φιλορωσικές αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις του Κιέβου ότι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους βομβαρδίζοντας την γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο . Η γέφυρα χρησιμοποιείται  από τις ρωσικές δυνάμεις για την εκκένωση του  πληθυσμού από την περιφέρεια της Χερσώνας  προς την ανατολική όχθη του Δνείπερου, ενόψει της τελικής σύγκρουσης  για τον έλεγχο της πόλης.

“Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας. “Η πόλη της Χερσώνας, σαν φρούριο, προετοιμάζει την άμυνά της”, προσθέτει στην ανάρτησή του.

Το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει “εκτοπισμό” αυτό το είδος μετακίνησης πληθυσμού, μετά την ανακοίνωση αυτήν την εβδομάδα από τις φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ότι προγραμματίζουν να απομακρύνουν περίπου 50.000-60.000 ανθρώπους τις επόμενες έξι ημέρες εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την ουκρανική αντεπίθεση.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε “12 (ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς) HIMARS σε σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι” και ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και κυκλοφορική συμφόρηση από οχήματα που περίμεναν να διασχίσουν τον ποταμό.

Χθες, Πέμπτη, ο Στρεμούσοφ είχε δηλώσει ότι 15.000 άνθρωποι πέρασαν τον ποταμό για να καταφύγουν στην αριστερή του όχθη, στο πλαίσιο της εκκένωσης της περιοχής που έχουν διοργανώσει οι φιλορωσικές δυνάμεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Χερσώνα, την πρώτη σημαντική ουκρανική πόλη που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία.

“Η Χερσώνα θα αντισταθεί ως τον τελευταίο” άνδρα, πρόσθεσε στην σημερινή ανάρτησή του ο Στρεμούσοφ.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε υπό στρατιωτικό νόμο τις ουκρανικές περιφέρειες Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, τις οποίες προσήρτησε επισήμως η Μόσχα τον περασμένο μήνα, αν και αυτές δεν τελούν ολόκληρες υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Ζαπορίζια ο Ολεκσάντρ Σταρούκ  οι  ρωσικές επιθέσεις επιθέσεις έγιναν  με πυραύλους S-300. Ένα κτίριο κατοικιών και εγκαταστάσεις υποδομής καταστράφηκαν ολοσχερώς .

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το σύστημα διανομής φυσικού αερίου  υπέστη ζημιές σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών με αποτέλεσμα ισχυρές εκρήξεις και πυρκαγιά Επίσης επλήγη σχολείο ευτυχώς άδειο από μαθητές . Οι πληροφορίες του κυβερνήτη  δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Από το πρωί σειρά εκρήξεων συγκλονίζουν και το Χάρκοβο, καθώς πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα της πόλης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός του Ιχόρ Τερέκοφ, προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν υπάρχουν απώλειες ούτε έχουν αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου  δήλωσε ότι 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η Ρωσία σχεδιάζει να καταστρέψει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Κακόβκα , προειδοποιεί ο Ουκρανός Πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιώντας ότι  Ρωσία σχεδιάζει να καταστρέψει το στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα στην ανατολική περιοχή Κέρσον όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες προωθούνται

Αργά την Πέμπτη ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε νάρκες στο συγκεκριμένο φράγμα  που βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή, προκαλώντας τεράστιο κίνδυνο για το δίκτυο υδροδότησης  μήκους 400 χιλιομέτρων

«Αν καταστραφεί το φράγμα το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα ήταν «μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Με αυτή την τρομοκρατική επίθεση μπορούν να καταστρέψουν, μεταξύ άλλων, ακόμη και τη δυνατότητα παροχής νερού από τον ποταμό Δνείπερο στην Κριμαία.  Μια τέτοια επίθεση στον HPP Kakhovka «θα σημαίνει ακριβώς το ίδιο με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία ετοιμάζει μια ανθρωπογενή καταστροφή», δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντολιάκ  σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου . Ο Ποντολιάκ σχολίασε ότι οι ρωσικές δυνάμεις  στόχο έχουν  να πλημμυρίσουν τον κάτω Δνείπερο , όπου οι ρωσικές δυνάμεις

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα