back to top
35.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

35.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Η πρώτη ομιλία του

Διαβάστε επίσης

Ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο ο νέος ηγέτης των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, αμέσως μετά την υποβολή στον βρετανό  μονάρχη της επίσημης παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η ανάθεση της πρωθυπουργίας στο 42χρονο ινδικής καταγωγής συντηρητικό ηγέτη, ολοκληρώθηκε με την ομιλία που εκφώνησε στο κατώφλι του 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ.  Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης,  η ηγεσία των Τόρις αποφάσισε να μην αναμένουν τον νέο πρωθυπουργό,  κατά την επιστροφή του από το Μπάγκιγχαμ στην Ντάουνινγκ Στριτ, ομάδες οπαδών, όπως  και κατά  την αναχώρηση της Λιζ Τρας, προκειμένου να μην δοθεί εσφαλμένο πολιτικό μήνυμα.

Στη σημερινή τελευταία της ομιλία της  ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου η απερχόμενη πρωθυπουργός σημείωσε ότι ” η  χώρα αναμένει καλύτερες ημέρες ενώ  συνεχίζει να μάχεται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά πιστεύω στη Βρετανία. Πιστεύω στον βρετανικό λαό. Και γνωρίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες”, είπε η Τρας προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο, στον οποίο θα επιδώσει επισήμως την παραίτησή της.

Η Τρας ευχήθηκε στον αντικαταστάτη της Ρίσι Σούνακ κάθε επιτυχία στον ρόλο του και τόνισε ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει την ιδεολογία της υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας, την οποία επιχείρησε να ακολουθήσει στη σύντομη θητεία της.

“Από την θητεία μου στην πρωθυπουργία είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, σχολίασε η Τρας προτού επικαλεστεί τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: “Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε είναι δύσκολα”.

Το πρώτο πολιτικό τεστ για το νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου.  

«Πιστεύω ότι ο ανασχηματισμός του θα είναι πιο ενωτικός, φέρνοντας ανθρώπους από όλες τις πτέρυγες και δεν θα είναι τόσο αποσταθεροποιητικός όσο αυτός της Λιζ», προέβλεψε βουλευτής που δεν υποστήριξε τον Σουνάκ, μιλώντας στο Politico .

Η λίρα σημείωσε άνοδο σήμερα αν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι βραχύβια δεδομένων των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών. Η στερλίνα σημείωσε το πρωί άνοδο 0,47% έναντι του δολαρίου στο 1,1329 δολάριο και 0,4% έναντι του ευρώ στις 87,14 λίρες.

Τα κρίσιμα ραντεβού για τις υψηλού κύρους υπουργικές θέσεις αναμένεται ο Σούνακ να τα κάνει  σήμερα Τρίτη, το απόγευμα. Αύριο Τετάρτη θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των βοyλετών και θα έχει τη πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση, από τη θέση του πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ . 

Κατά τη χθεσινή ομιλία του μετά την ανάδειξή του σε  επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών ο Ρίσι  Σούνακ δεν έδρεψε θετικές αντιδράσεις .«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε στην χθεσινοβραδινή ομιλία του ως ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας . Η πρώτη αυτή παρέμβαση του Σουνάκ μετά από μία εξαιρετικά ταραχώδη και διχαστική περίοδο δεν έγινε ευμενώς δέκτη από τα ΜΜΕ και τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκα στην πλατφόρμα δημοσκοπήσεων YouGov αποτυπώνουν την απογοήτευση των πολιτών
Σε ένα δείγμα περίπου 2.500 ανθρώπων, η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ φαίνεται να μην βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το 41% των πολιτών να δηλώνει πως είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι ο Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

«Ξύλινος ο λόγος του, σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ»

Ο Ρίσι Σούνακ θα κληρονομήσει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, έχοντας μπροστά του ένα «κολοσσιαίο» έργο, καθώς το κόμμα του βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα σημεία της νεότερης ιστορίας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διαφορά 30 μονάδων υπέρ των Εργατικών, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που εξασφαλίζουν οι Τόρις.

Η έκκληση του Σούνακ για ενότητα στο εσωτερικό είναι, σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά εύλογη, ενώ θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο αναδείχτηκε πρωθυπουργός, πρακτικά χωρίς αντίπαλο, καθώς έχει τον χρόνο για να ενώσει την παράταξη.

Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές, αν και ο Σούνακ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και οι βουλευτές του κόμματος, δεν θα ρίσκαραν καθώς με τα σημερινά δεδομένα η πλειονότητα δεν θα επανεκλεγόταν.

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του Sky News, Λιζ Μπέιτς, η πρώτη ομιλία του Σούνακ ήταν «σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ» (έτσι έλεγαν και για την Τερέζα Μέι), αλλά και ο Guardian σχολίασε πως «ο λόγος του Σούνακ ήταν ξύλινος και δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τα κλισέ».

Ο Σούνακ υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις ως ο μόνος εκ των υποψηφίων που θα μπορούσε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές και να κυβερνήσει με σταθερό χέρι το σκάφος της εθνικής οικονομίας στις άγριες θάλασσες που δοκιμάζουν τις αντοχές της αυτή την περίοδο.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% (ο υψηλότερος που καταγράφεται μεταξύ των χωρών της G7) και τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, με τα τρόφιμα να ακολουθούν την ίδια τάση. Ο κίνδυνος ύφεσης επικρέμαται. Ο Σούνακ θα χρειαστεί επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, που κλονίστηκαν από τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ «θα πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους πριν φτάσει ο χειμώνας, απέναντι στον φόβο της γενικευμένης φτώχειας, της οικονομικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο Άναντ Μίνον, ειδικός πολιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, είπε ωστόσο ότι ο Σούνακ «έχει τις αγορές στο πλευρό του», επειδή «ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία και την πολιτική κατάσταση».

Οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων έπεσαν σήμερα στο 3,886%, από 4.06% την Παρασκευή. Παραμένουν πάντως πολύ υψηλότερες από τα τέλη του 2021, όταν κυμαίνονταν γύρω στο 1%.

Η ισοτιμία της στερλίνας ήταν σταθερή, στο 1,1301 δολάρια γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Στον τομέα αυτόν, η δουλειά που έχει να κάνει ο Σούνακ προαναγγέλλεται ήδη εξαιρετικά δύσκολη, είπε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.

Ενθουσιασμός επικρατεί στην Ινδία με τους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάζουν ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ είναι ακόμη σημαντικότερη επειδή φέτος η Ινδία γιόρτασε τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της από την αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

Ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει “ό,τι καλύτερο μπορεί’ για τη χώρα, εκτίμησε ο Ινδός, δισεκατομμυριούχος πεθερός του

Ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη Βρετανία αφού διοριστεί πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ο πεθερός του, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ν. Ρ. Ναραγιάνα Μούρθι, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής λογισμικών Infosys.

Η ανάδειξή του στην πρωθυπουργία συνέπεσε με το Ντιβάλι, την ινδουιστική γιορτή των φώτων, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους Ινδούς, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να δηλώνει πως ελπίζει οι σχέσεις των δύο χωρών να βελτιωθούν περαιτέρω.

«Συγχαρητήρια Ρίσι», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Μούρθι, η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται στα 4,5 δισεκ. δολάρια. «Είμαστε περήφανοι για εκείνον και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πολλοί ήταν οι Ινδοί πολιτικοί που χαιρέτισαν τον διορισμό του Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς το «ένα ιστορικό και εκπληκτικό επίτευγμα», ενώ το hashtag με το όνομά του έγινε viral στο Twitter στην Ινδία χθες, Δευτέρα.

Η σύζυγος του Σουνάκ, η Ακσάτα Μούρθι, είναι Ινδή πολίτης με περιουσία που εκτιμάται στα 721 εκατ. δολάρια. Ο πλούτος του ζευγαριού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, μετά και τις αποκαλύψεις ότι η Μούρθι δεν πλήρωνε φόρους για τα εισοδήματά της από το εξωτερικό.

Η αποκάλυψη αυτή είχε πλήξει τον Σούνακ στην πρώτη του απόπειρα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Αργότερα η σύζυγός του ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στη Βρετανία για το σύνολο των εισοδημάτων της.

Τα βρετανικά πολιτικά ρεκόρ

Με την τρίτη αλλαγή σκυτάλης  στην Ντάουνινγκ Στριτ σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, κατερριφθησαν αρκετά ρεκόρ στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: η Λιζ Τρας, η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός της χώρας από το 1827, έδωσε τη σκυτάλη στον 42χρονο Ρίσι Σούνακ, τον νεότερο στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα εδώ και δύο αιώνες , ο οποίος θα είναι και ο πρώτος Ινδουιστής πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα