back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μειώνονται ως και 60% τα δημοτικά τέλη της Αθήνας για το 2023

Διαβάστε επίσης

Σε μείωση από πέντε ως και 60% στα δημοτικά τέλη του 2023 ετοιμάζεται να προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης πριν λίγες εβδομάδες είχε
κάνει λόγο για το «στοίχημα» της μείωσης επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου αναζητούν τις λύσεις προκειμένου να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας προτείνεται η διατήρηση των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2023, στα ίδια επίπεδα τιμών που είχαν καθοριστεί και εγκριθεί για το έτος 2022, για Επαγγελματίες Πωλητές Υπαίθριου Εμπορίου, Παλαιοπώλες Κυριακάτικης Αγοράς Μοναστηρακίου και Εμποροπανηγύρεις, Πασχαλινή και Χριστουγεννιάτικη Αγορά, Χριστουγεννιάτικη Αγορά Πλατείας Κλαυθμώνος και Χειροτέχνες – Καλλιτέχνες στην περιοχή του Θησείου.
Προτείνεται η διατήρηση για το έτος 2023, Α) των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, Β) του ειδικού προστίμου (450,00 € ανά κ.μ.) για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, Γ) του ειδικού τέλους 30,00 € για τοποθέτηση, εντός του παραχωρούμενου – οριοθετημένου κοινόχρηστου χώρου, σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων, Δ) του ύψους της εγγυητικής επιστολής (αορίστου χρόνου) σε 10,00€ ανά τ.μ. και Ε) του ύψους της εγγυητικής επιστολής (αορίστου χρόνου) σε 40,00€ ανά σκιάδιο.
Επίσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Κορομάντζος θα εισηγηθεί την έγκριση διατήρησης, για το έτος 2023 στα ίδια επίπεδα τιμών που είχαν εγκριθεί για το έτος 2022, Α) των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για περίπτερα και κουβούκλια και Β) του ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης σε περίπτωση αφαίρεσης πάσης φύσεως αντικειμένων από τον κοινόχρηστο χώρο σε 450,00€ ανά κυβικό μέτρο.

Επιπλέον ο κ. Κορομάνμτζος θα εισηγηθεί και την έγκριση για τη διατήρηση, για το έτος 2023, των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για πρατήρια καυσίμων (υπόγειες δεξαμενές ή/και ενδεικτικές πινακίδες εργασιών ή/και τιμοκαταλόγου, στα ίδια
επίπεδα τιμών με το 2022 καθώς και την διατήρηση για το έτος 2023, των συντελεστών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, βιτρινών – προθηκών, κινητών βιτρινών, τεχνικό -οικοδομικών εργασιών κ.λ.π. και Β) του ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης σε περίπτωση αφαίρεσης πάσης φύσεως αντικειμένων από τον κοινόχρηστο χώρο σε 450,00€ ανά κυβικό μέτρο. Τέλος παραμένουν τα ίδια τέλη ακόμη και για την τους συντελεστές διαφημίσεων καθώς και για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους.

Οι μειώσεις

Με εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα προτείνει μείωση, για το έτος 2023, Α) του οικιακού συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού, στο ποσό 1,47€/τ.μ. από 1,55€/τ.μ. ετησίως, Β) του συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού λοιπών χώρων (επαγγελματικών), για δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων στο ποσό των 5,23€/τ.μ. από 5,50 €/τ.μ. ετησίως, Γ) του συντελεστή για δραστηριότητες σε χώρους παρεχόμενων υπηρεσιών πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λ.π. στο ποσό των 5,00 €/τ.μ. από 5,30€/τ.μ. ετησίως, Δ) του συντελεστή για τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες στο ποσό των 5,87 €/τ.μ.
από 6,18€/τ.μ. ετησίως και με το συντελεστή των σταθμών αυτοκινήτων στο 75% του συντελεστή αυτού καθώς και τον προσδιορισμό των κοινωνικών απαλλαγών και μειώσεων στα χαρακτηρισμένα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και
φιλανθρωπικούς σκοπούς με συντελεστή 2,23€/τ.μ. από 2,35€/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000 τ.μ. και μείωση στο 60% για τα υπόλοιπα τ.μ.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα