back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Σθεναρό “όχι” της ΕΕ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα – “Απαράδεκτη” η εκκένωση

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Γ. Γεραπετρίτης: Μία εισβολή στη Ράφα πρέπει να αποτραπεί

Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αυξήσεις τις πιέσεις για μία ανακωχή στη Γάζα εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο Αl Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι μία εισβολή στη Ράφα πρέπει να αποτραπεί για τον κίνδυνο μίας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της λύσης των δύο κρατών βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα σύνορα όπως ήταν πριν το 1967.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήρε τις προσπάθειες των αραβικών κρατών αλλά και της ΕΕ για μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλες οι δυνάμεις, τα αραβικά κράτη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, πρέπει να ενώσουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες τους σε μία προκειμένου η πίεση που θα ασκηθεί σε Χαμάς και Ισραήλ να είναι πιο έντονη.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ ,  Αl Jazeera

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα