back to top
18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οι Αθηναίοι για το καλάθι του νοικοκυριού: Ζητάμε μείωση όχι συγκράτηση των τιμών

Διαβάστε επίσης

Κατ΄αρχήν θετικά υποδέχονται οι καταναλωτές το «καλάθι του Νοικοκυριού», όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84.

Εμφανίζονται, ωστόσο, διστακτικοί όσον αφορά την γενικότερη κατάσταση ακρίβειας, που εκτιμούν ότι θα χειροτερέψει λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Οι επιφυλάξεις διατυπώνονται όσον αφορά το σκεπτικό περί συγκράτησης των τιμών, όταν οι αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν πάρει τον ανήφορο τους τελευταίους μήνες. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τους καταναλωτές, καταγράφονται σε πολλά είδη από 20%-40% μόνο το τελευταίο 6μηνο.

Η πλειονότητα κρίνει ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν η απευθείας μείωση των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και όχι μια απλή συγκράτηση τους που επαφίεται και στην καλή πίστη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τονίζουν ότι με το νέο μέτρο οι καταναλωτές θα πρέπει καθημερινά να επιδίδονται σε μία πολύωρη προσπάθεια, προκειμένου να βρουν σε ποια επιχείρηση η τιμή ενός συγκεκριμένου προϊόντος είναι χαμηλότερη, μιας και οι αξίες θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προϊόντα και τις τιμές μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής, η οποία, αναγράφει τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι κατηγορίες αγαθών από τις οποίες θα προκύπτουν τα 51 προϊόντα κάθε καλαθιού είναι οι εξής: ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, ψάρια καταψυγμένα, φρέσκο γάλα πλήρες, φρέσκο γάλα με μειωμένα λιπαρά, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι, τυριά, ντοματοπελτές, αυγά, μαργαρίνες, ελαιόλαδα, ηλιέλαιο, λαχανικά κατεψυγμένα, ζάχαρη, παιδικές τροφές, καφές, τσάι – χαμομήλι, κακάο και σοκολάτα σε σκόνη, χυμός πορτοκάλι, είδη προσωπικής υγιεινής, είδη για μωρά, τροφές για κατοικίδια, όσπρια και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα