18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το λιμάνι του Αμβούργου

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ επέστησαν την προσοχή της Γερμανίας ώστε το Βερολίνο να μην επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει ποσοστό ελέγχου σε έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο παραμένει διχασμένος σχετικά με το αν η συμφωνία θα προχωρήσει.

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση ποσοστού 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από το αρχικό ποσοστό πώλησης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη συμφωνία, από τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Με το ποσοστό της εξαγοράς να είναι μικρότερο του 25% δεν απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης, κάτι που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν υπουργεία που ελέγχονται από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

“Η πρεσβεία ήταν πολύ ξεκάθαρη στο γεγονός ότι προτείναμε με δυναμικό τρόπο ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άσκησης ελέγχου. Όπως είδατε όταν έγινε αναπροσαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας ανώνυμα.

Το να διασφαλισθεί ότι η πόλη του Αμβούργου και το ίδιο το λιμάνι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία “είναι σημαντικό για τα στάνταρτ που προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ομάδας G7, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο”, πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η είδηση για την αμερικανική παρέμβαση στη συμφωνία γίνεται γνωστή ημέρες πριν ο Σολτς πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία θα παρακολουθηθεί στενά, αναφορικά με ενδείξεις για το βαθμό στον οποίο το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την οικονομική εξάρτησή του από την Κίνα, αλλά και να έρθει σε αντιπαράθεση με την κομμουνιστική ηγεσία της.

Ο δεύτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις από την Κίνα σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος που εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, εξετάζονται προσεκτικά, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Οι επικριτές της συμφωνίας έχουν κατηγορήσει τον Σολτς ότι συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε ευρύτερα συμφέροντα ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που ελέγχουν οι Πράσινοι, ανέφερε σε έγγραφο που διάβασε το Reuters ότι η επένδυση στο λιμάνι “επεκτείνει δυσανάλογα την στρατηγική επίδραση της Κίνας σε γερμανικές και ευρωπαϊκές μεταφορικές υποδομές, όπως και την εξάρτηση που έχει η Γερμανία από την Κίνα”.

Το Πεκίνο λέει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει “κανένα δικαίωμα” να παρεμβαίνει στη συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να παρεμβαίνουν στη συνεργασία της Κίνας με τη Γερμανία, υπογράμμισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού η Ουάσινγκτον «συνέστησε με έμφαση» το Πεκίνο να μην αποκτήσει ποσοστό ελέγχου στην αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου.

Η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

«Η πραγματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα για τις δύο κυρίαρχες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βάλλουν εναντίον αυτού αναίτια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν», δήλωσε ο Τζάο σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco κατέθεσε πέρυσι προσφορά για να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας μεταφορών HHLA στο μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία ήταν διχασμένος για το εάν θα έπρεπε να προχωρήσει η συμφωνία ή όχι.

Η Γερμανία ίσως επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, σε μια «λύση έκτακτης ανάγκης», όπως τη χαρακτήρισε πηγή του υπουργείου Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά να μετριαστεί ο αντίκτυπός της.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα