back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Ραβασάκια» της Εφορίας σε χιλιάδες οφειλέτες για να προλάβουν τις παραγραφές λόγω παρέλευσης 5ετίας

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα χιλιάδες εκκρεμμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος,φορολογικής δήλωσης αναδρομικών ποσών, εισοδημάτων εξωτερικού , συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για επιχειρήσεις και φορολογίας ακινήτων που αφορούν την τελευταία 5ετία και αυτό προκειμένουν να προλάβουν τυχόν παραγραφή τους, άρα και διαγραφή τους από τα αρχεία της εφορίας, λόγω παρέλευσης της 5ετίας.

Η ΑΑΔΕ έχει στείλει τις λίστες με τις εκκρεμμείς υποθέσεις στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να “τρέξουν” τις διαδικασίες ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων και να στείλουν τα ραβασάκια με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους το αργότερο μέχρι στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι με το που θα λάβουν τα ραβασάκια φόρου η προστίμων για παραβάσεις τους μπορούν να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Η πίεση χρόνου στον ελεγκτικό μηχανισμό για τακτοποίηση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας 5ετίας προκαλείται εξ αιτία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία προβλέπει ότι το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος(5ετία) για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος της 5ετίας αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.Η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων με χρονικό όριο την 5ετία είναι πλέον ο βασικός κανόνας,με εξαίρεση ορισμένες ειδικές φορολογικές παραβάσεις που μπορεί η παραγραφή τους να επεκταθεί μετά τα 8 η 10 η και 15 χρόνια.

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2006. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα