back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Σολτς ζητά από τον Σι να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου

Διαβάστε επίσης

O γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παρότρυνε τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της χώρας του στη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Παράλληλα με τον Όλαφ Σολτς και η G7 ζητά από την Ρωσία να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ηγέτη της G7 τα τελευταία τρία χρόνια και την πρώτη ευρωπαίου ηγέτη από την έναρξη του πολέμου. Το αμφιλεγόμενο ταξίδι πραγματοποιήθηκε λίγες μόνον ημέρες μετά την ενίσχυση της εξουσίας του Σι, και εν μέσω επιδείνωσης της έντασης ανάμεσα στην Δύση και την Κίνα αναφορικά με ζητήματα που ποικίλουν από την Ταϊβάν έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δύσκολο timing

Η χρονική συγκυρία δεν είναι η βέλτιστη, με δεδομένο ότι πολλοί στην Ευρώπη -περιλαμβανομένων μελών της κυβέρνησης του Σολτς- εκτιμούν ότι η συνάντηση με τον ολοένα και περισσότερο αυταρχικό Σι θα αμαυρώσει την εικόνα του γερμανού καγκελάριου. Ο Όλαφ Σολτς, όμως, όπως και η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, τονίζοντας ότι η δια ζώσης συνάντηση διευκολύνει τον διάλογο, ακόμη και για ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων είναι “ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνη”, διατύπωση που το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε.

Ο Σι Τζινπίνγκ αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόνισε, εντούτοις, ότι η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να υποστηρίξει προτάσεις για ειρηνικό τερματισμό του πολέμου και να αντιταχθεί στην χρήση ή επαπειλούμενη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με κινεζικά Μέσα.

Τί πέτυχε ο Σολτς

Υπήρξε από κοινού παραδοχή ότι η περίοδος είναι δύσκολη. Ο Πρόεδρος Σι εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία.

Υπήρξε συμφωνία για συνέχιση του διαλόγου για μία σειρά θεμάτων: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική κρίση και την πανδημία.

Ο Σολτς επανέλαβε την θέση τού Βερολίνου αναφορικά με την Ταϊβάν: Οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo πρέπει να γίνει ειρηνικά και με συμφωνία των δύο πλευρών. Για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειονότητες στην Σιντζιάνγκ και κυρίως τους Ουιγούρους.

Ο Όλαφ Σολτς κατά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεσμευόταν για μία εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές και αλλαγή στην προσέγγιση του Βερολίνου έναντι του Πεκίνου -η οποία κρινόταν ως επιεικής. Δεσμεύσεις που επανέλαβε πριν από το ταξίδι του.

Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι στην Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη όσοι εκφράζουν αμφιβολίες, εν μέρει, λόγω της πρόσφατης αμφιλεγόμενης πρότασης για πώληση μετοχών του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco. Έξι μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σολτς αντιτάχθηκαν στην συμφωνία -κυρίως μέλη των Πρασίνων, πάγιο αίτημα των οποίων είναι η υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι της Κίνας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας επέστησαν την προσοχή. Ο Σολτς, εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα άσκησε πίεση για την προώθηση της συμφωνίας, παρότι το ποσοστό συμμετοχής της Cosco από 35% μειώθηκε στο 25%.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα