back to top
17.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

17.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το δημοσίευμα της Washington Post που θέλει την Ουάσιγκτον να ενθαρρύνει το Κίεβο να είναι ανοιχτό σε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, η κρίσιμη Διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο και οι δεσμεύσεις για αποζημιώσεις των φτωχών και ευάλωτων χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η «μάχη» στην Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και ο νέος ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ουκρανία: Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα, της Washington Post που θέλει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναθεωρώντας τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το δημοσίευμα αναπαράγεται σήμερα από αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η προτροπή των Αμερικανών, εξηγεί η WP επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αποτελεί μία μάλλον υπολογισμένη κίνηση ώστε να διατηρήσει το Κίεβο την υποστήριξη άλλων χωρών. Αμερικανοί και ουκρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναγνωρίζουν πως η άρνηση του ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές.

«Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της WP. «Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο. Εχει αποδείξει την απροθυμία του να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία» πρόσθεσε επισημαίνοντας παράλληλα τις δηλώσεις που έκανε ο Ζελένσκι την Παρασκευή: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για μια δίκαιη ειρήνη, τη συνταγή για την οποία έχουμε διατυπώσει πολλές φορές». Κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια ημέρα στο Κίεβο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε πως η στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί «αταλάντευτη και ακλόνητη» μετά τις αυριανές, ενδιάμεσες εκλογές.

Στο μεταξύ, να προετοιμαστούν για τα χειρότερα κάλεσε χθες ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο τούς κατοίκους της πόλης, επισημαίνοντας πως αν η Ρωσία συνεχίσει να χτυπάει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η πρωτεύουσα μπορεί να μείνει, παρά τις προσπάθειες των Αρχών, χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Εργαζόμενοι στον δήμο στήνουν επί του παρόντος 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια, ίσως όμως αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές για μία πόλη τριών εκατ. ανθρώπων. Δημοσίευμα των New York Times θέλει τις Αρχές του Κιέβου να σχεδιάζουν την απομάκρυνση όλων των κατοίκων σε περίπτωση μπλακάουτ.

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι είχε επίσης χθες συνομιλίες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν. Η Τεχεράνη παραδέχθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με drones, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για έναν «μικρό αριθμό», που παραδόθηκαν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία – αμφότεροι, ψευδείς ισχυρισμοί σύμφωνα με την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Στη Σουηδία: Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας θα αποστασιοποιηθεί από τους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της, Τομπάιας Μπίλστρομ αναφέρει το Politico. «Υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις και το PKK… και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία», σχολίασε ο Μπίλστρομ. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Αγκυρα με στόχο να πείσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Στις ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν ρίξει στη μάχη όλα τα καλά και «βαριά» χαρτιά τους ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Τρίτη – αν και, μέχρι χθες, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει τους εκλεκτούς τους για το Κογκρέσο, για τις θέσεις των κυβερνητών και για άλλα αξιώματα αναφέρει ο Guardian.

Η «μητέρα των μαχών» φαίνεται, πάντως, πως δίνεται στην Πενσιλβάνια, την πολιτεία των «μπλε κολάρων» η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να κρίνει την πλειοψηφία στη Γερουσία, μιας και η Βουλή θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Το Σάββατο, λοιπόν, οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Φιλαδέλφεια: ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν και ο Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ, έχοντας στο πλευρό τους ο πρώτος τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο δεύτερος τον Ντόναλντ Τραμπ – ξεκάθαρη απόδειξη της σημασίας που δίνουν τα δύο κόμματα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

«Θα μας ακούσουν, θα μας ακούσουν δυνατά την Τρίτη», είπε παθιασμένος ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για την επικράτηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρακτικά ισόπαλους τους δύο αντιπάλους. «Οι ενδιάμεσες είναι πάντα δύσκολες για οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου ότι οι ενδιάμεσες έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα το «αστέρι» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία – έτσι ώστε «να αποτρέψουν η χώρα να γυρίσει πίσω 50 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Εάν θέλετε να σταματήσετε την καταστροφή της χώρας μας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, τότε την Τρίτη πρέπει να ψηφίσετε Ρεπουμπλικανούς, δημιουργώντας ένα τεράστιο κόκκινο κύμα», είπε από την πλευρά του ο Τραμπ, μιλώντας σε μια εξίσου μαζική και φανατισμένη συγκέντρωση. Ο τέως πρόεδρος έκανε λόγο για μια «Αμερική σε υποχώρηση» και υποσχέθηκε: «Μόλις δύο χρόνια πριν ήμασταν μια μεγάλη χώρα και σύντομα θα είμαστε πάλι μια μεγάλη χώρα». Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, πιθανότατα στις 14 Νοεμβρίου, ο ίδιος θα γνωστοποιήσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές του 2014 – αν και είναι φανερό ότι πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων.

Σημειώνεται ότι ο νυν και οι τέως πρόεδροι ολοκλήρωσαν τις δημόσιες εμφανίσεις τους – ο μεν Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, όπου εμφανίστηκε και ο Μπιλ Κλίντον, ο δε Τραμπ στη Φλόριντα (όπου κυβερνήτης είναι και ο μεγαλύτερος εσωκομματικός του αντίπαλος, Ρον ντε Σάντις) – και αναμένουν πλέον τη λαϊκή ετυμηγορία. Το ερώτημα που τίθεται, βεβαίως, είναι εάν και σε ποιον βαθμό αυτή θα γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση ήττας των Ρεπουμπλικανών. Ειδικά μετά την εμπειρία του 2020 και την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του ’21 και στο φόντο των πρόσφατων καταγγελιών Μπάιντεν ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι οδηγούν τη χώρα στο «χάος», καθώς δεν δεσμεύονται στην έκβαση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Για Διάσκεψη – Κλίμα: Οι εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του COP 27 για το κλίμα στην Αίγυπτο βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών δημοσιευμάτων. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Βρετανία έχει ανοίξει την πόρτα για την καταβολή “αποζημιώσεων για την κλιματική αλλαγή” στις αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζοντας τις συνομιλίες για το εν λόγω θέμα. Ορισμένα έθνη πιέζουν για αποζημίωση από πλουσιότερες χώρες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης του κόσμου, αναφέρει.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενθαρρύνουν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέσω ενός νέου συστήματος πιστώσεων άνθρακα. Τα σχέδια θα αποκαλυφθούν στη COP 27, λέει η εφημερίδα.

Ο Guardian σε ανάλυση του υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως αποτυγχάνουν στη δέσμευσή τους να παράσχουν το μερίδιό τους ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών στη χρηματοδότηση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες χώρες.

Στη Γαλλία: Ένας 27χρονος, ο Ζορντάν Μπαρντελά, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, διαδεχόμενος τη Μαρίν Λεπέν η οποία, όπως η ίδια διαβεβαίωσε, όχι απλώς δεν αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, αλλά θα αφιερωθεί στον συντονισμό της κοινοβουλευτικής παρέμβασης, ως επικεφαλής των 89 αντιπροσώπων του RN στην Εθνοσυνέλευση – αριθμός δεκαπλάσιος σε σύγκριση με την προηγούμενη αναφέρει το Politico. Ετσι, το κόμμα που αποτελεί συνέχεια του Εθνικού Μετώπου το οποίο ίδρυσε πριν από ακριβώς μισό αιώνα ο Ζαν-Μαρί Λεπέν θα έχει για πρώτη φορά επικεφαλής κάποιον που δεν προέρχεται από τη συγκεκριμένη οικογένεια. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο αναφορικά με τον Μπαρντελά δεν είναι μόνο το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και το γεγονός ότι γεννήθηκε σε οικογένεια ιταλικής καταγωγής, στα φτωχά προάστια του Παρισιού. Ενδειξη και αυτό της προσπάθειας που καταβάλλει η Ακροδεξιά για να αποκτήσει πιο φιλικό και κοινωνικό πρόσωπο. «Με εμάς, ο λαός της Γαλλίας θα έχει πάντα προτεραιότητα στο εσωτερικό και δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την αρχή μας που είναι να υπηρετούμε πρωτίστως τους ανθρώπους μας», είπε ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του. «Θα είμαστε τελικά οι φίλοι και ο δρόμος προς την ανάκαμψη που χρειάζεται η χώρα έπειτα από 40 χρόνια λαθών, εγκατάλειψης και δειλίας», είπε.

Για Έλον Μασκ: Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν, χωρίς να το κρύβουν, για τα επόμενα βήματα του Έλον Μασκ και τις συνέπειές τους μετά την εξαγορά του Twitter, αναφέρει η DW. Σε αυτούς συγκαταλέγεται, μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια σημασία που έχει στη σημερινή εποχή ένα μέσο όπως το Twitter. «Να τι είναι αυτό που μας ανησυχεί όλους πλέον: ο Ιλον Μασκ βγήκε και αγόρασε ένα μέσο που μεταδίδει – που εκτοξεύει ψέματα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν πλέον συντάκτες στην Αμερική. Πώς περιμένουμε τα παιδιά να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ποιο είναι το διακύβευμα;» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, την ανησυχία του τόσο για τις περικοπές προσωπικού σε καίρια τμήματα, όπως αυτό που ελέγχει την παραπληροφόρηση όσο και για το τι σημαίνει ακριβώς η υπόσχεση του Μασκ ότι θα αποκαταστήσει «τον ελεύθερο λόγο» στην πλατφόρμα που αγόρασε – κάτι που περιλαμβάνει, πιθανότατα, την άρση του παγώματος των λογαριασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Βόλκερ Τουρκ κάλεσε με επιστολή του τον νέο ιδιοκτήτη «να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν κεντρική θέση στη διεύθυνση και διαχείριση του Twitter». Ο ίδιος χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «μη ενθαρρυντική αρχή» το γεγονός ότι οι περικοπές προσωπικού έπληξαν καίρια και το αρμόδιο τμήμα του ομίλου. «Το Twitter αποτελεί τμήμα μιας παγκόσμιας επανάστασης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε (…) Γράφω με ανησυχία και φόβο αναφορικά με τον ψηφιακό δημόσιο χώρο μας και τον ρόλο της Twitter σε αυτόν» σημειώνει ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή του. Στο μεταξύ, η επιφυλακτικότητα για την επόμενη ημέρα της δημοφιλούς πλατφόρμας υπό την ηγεσία του Μασκ έχει οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματικούς κολοσσούς – όπως η United Airlines και το αμερικανικό τμήμα της Audi – να αναστείλουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες μέσω αυτής. Πάντως, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το κόστος για την απόκτηση του «μπλε πιστοποιητικού» ορίζεται εφεξής στα 8 δολάρια μηνιαίως, που είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι μέχρι σήμερα. Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει αρχικά για τους χρήστες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα