back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεραμέως: Οι Έλληνες φοιτητές χωρίς να φύγουν έξω θα συνεργάζονται με τους καλύτερους

Διαβάστε επίσης

Για τα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια που συνεργάζονται με ελληνικά ΑΕΙ και τις δυνατότητες που θα έχουν πλέον τα Ελληνόπουλα να φοιτήσουν στα επίλεκτα αυτά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε το προνόμιο να έχουμε στη χώρα μας τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, Το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ και το Τζον Χόπκινς» τόνισε η Κεραμέως και πρόσθεσε αναφορικά με τη δυνατότητα που θα έχουν οι Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν δωρεάν για 1-2 εξάμηνα σε εμβληματικά ιδρύματα: «Έχουν έρθει να συνάψουν νέες συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γέιλ. Φοιτητές θα μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο Γέιλ, για ένα ή δύο εξάμηνα, χωρίς δίδακτρα. Αυτό ήταν απλησίαστο για το 99% των φοιτητών της χώρας. Τώρα αυτό γίνεται απτό. Το Γέιλ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει απεμπολήσει το δικαίωμά του σε δίδακτρα. Αυτός είναι ο ορισμός της κοινωνικής κινητικότητας».

Αναφερόμενη στα προγράμματα αυτά υπογράμμισε ότι απευθύνονται σε φοιτητές που θα είναι υψηλών απαιτήσεων και θα επιλεγούν και από τα δύο πανεπιστήμια, ενώ σχολιάζοντας την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αθήνα από το Γέιλ τόνισε ότι οι Έλληνες φοιτητές χωρίς να φύγουν έξω θα συνεργάζονται με τους καλύτερους. «Οι καθηγητές μας θα δημοσιεύουν από κοινού με τους ξένους καθηγητές. Εξωστρέφεια. Ανοιχτοί ορίζοντες. Αυτό θέλουμε για τα πανεπιστήμια μας», επισήμανε και επανέλαβε ότι «Το Κολούμπια ιδρύει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα» γεγονός που σημαίνει ότι «η έλευση των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι στο υπουργείο Παιδείας δουλεύουν τρία χρόνια για τις συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων. «Δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν διπλά πτυχία, ξενόγλωσσα, καλοκαιρινά, χειμερινά… Υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο και απόλυτη ελευθερία στα πανεπιστήμια μας να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα» σημείωσε η υπουργός Παιδείας και εξήγησε: «Δίνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στα πανεπιστήμιά μας για να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες. Έχουμε αξιοποιήσει πολιτικό κεφάλαιο για να ανοίξουμε διάπλατες τις πόρτες της επικοινωνίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ ήρθε μόνο γι’ αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει βούληση και των δύο χωρών να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα