back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στις 330.360 ανέρχονται οι εκκρεμείς συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Στις 330.360 ανέρχονται οι εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «ρεσιτάλ υποκριτικής» εκ μέρους της κυβέρνησης και «κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων».

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ:

Fast track συντάξεις: Ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας ότι τον Νοέμβριο έχουν απομείνει μόλις 34.000 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης για να εκκαθαριστούν. Αποφεύγει, όμως, να αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα 27.000 διεθνείς συντάξεις οι οποίες εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, έχουν «εξαφανιστεί» από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Επίσης, υπάρχουν άλλες 9.360 ανελαστικές συντάξεις που επίσης δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα. Συμπέρασμα είναι ότι οι τελικές εκκρεμότητες μέσω της fast track διαδικασίας, ανέρχονται σε 70.360.

Fast track συντάξεις Νο 2: Το χειρότερο με τις συντάξεις εξπρές που εκδίδει εδώ και μήνες ο ΕΦΚΑ, είναι τα λάθη που προκύπτουν μέσω αυτής της διαδικασίας. Οι πληροφορίες του ΕΝΔΙΣΥ αναφέρουν ότι οι λανθασμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ανέρχονται στα επίπεδα του 30%.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, από την στιγμή που ο ΕΦΚΑ δεν αναφέρει καθόλου το χρονικό διάστημα της αναμονής για την διόρθωση των λαθών, την ώρα που οι συνταξιούχοι, καλούνται να ζήσουν με 400 ή 500 ευρώ το μήνα λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να λάβουν εξ αρχής.

Συντάξεις δημοσίου τομέα: Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι ειδικά οι συντάξεις στο δημόσιο έχουν υποχωρήσει στις 4.000 όταν ήταν περίπου 20.000 πριν από μερικούς μήνες. Αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το ΕΝΔΙΣΥ, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαγράψουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης! Έτσι επιτεύχθηκε μειωμένος αριθμός εκκρεμοτήτων, ενώ το πρόβλημα παραμένει άλυτο για τους δικαιούχους.

Συντάξεις ιδιωτικού τομέα – διαδοχική ασφάλιση: Αληθεύει ότι από την κεντρική υπηρεσία, φαίνονται οι αιτήσεις ότι είναι κλειστές οίκοθεν; Πώς θα ανακτηθούν οι αιτήσεις που έχουν χαθεί;

Παράλληλη ασφάλιση: Η παράλληλη ασφάλιση δεν συγκαταλέγεται στις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ; Σε περίπου 80.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι που περιμένουν ακόμα και από τον Μάιο του 2016 να λάβουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται. Μόνο που ο Εισαγγελέας έχει ήδη λάβει γνώση του θέματος και οι αρμόδιοι του ΕΦΚΑ, αφού κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, παραδέχτηκαν την ύπαρξη προβλήματος.

Επικουρικές συντάξεις – εφάπαξ: Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Δίκτυο, δείχνουν εκκρεμότητες που φτάνουν τις 125.000 για την επικουρική σύνταξη και τις 55.000 για τα εφάπαξ. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν έως και επτά έτη προκειμένου να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα