back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

G20: Επιστροφή στη διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στη διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ζήτησε σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της χώρας του για ειρήνευση στην συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά ο Μόντι δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο ότι “η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου”.

“Έχω πει επανειλημμένως ότι πρέπει να βρούμε τρόπο για να επανέλθουμε στο δρόμο της εκεχειρίας και της διπλωματίας στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μόντι στην εναρκτήρια ομιλία του στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

“Αυτήν την ώρα χρειάζεται να δείξουμε συγκεκριμένη και συλλογική αποφασιστικότητα για την διασφάλιση της ειρήνης, της αρμονίας και της ασφάλειας στον κόσμο”, υπογράμμισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Στην σύνοδο αυτή κορυφής συναντώνται για πρώτη φορά οι ηγέτες των χωρών της G20 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας για δεκαετίες και η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Ινδία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας μετά την Κίνα, καθώς τα διυλιστήριά της αγοράζουν με έκπτωση φορτία αργού πετρελαίου, τα οποία έχουν αποκλείσει οι δυτικοί αγοραστές.

Ινδοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα εγχώρια διυλιστήρια θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό με έκπτωση –παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των δυτικών τους συμμάχων να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου– λόγω του οφέλους που έχει για την οικονομία της Ινδίας.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις ενεργειακές προμήθειες και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά, σημείωσε ο Μόντι.

“Η ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας είναι επίσης σημαντική για την παγκόσμια ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο Μόντι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η σημερινή έλλειψη λιπασμάτων είναι η αυριανή επισιτιστική κρίση, για την οποία ο κόσμος δεν θα έχει λύση. Θα πρέπει να συνάψουμε αμοιβαία συμφωνία για να διατηρήσουμε σταθερή και διασφαλισμένη την αλυσίδα εφοδιασμού τόσο των λιπασμάτων όσο και των σιτηρών”, κατέληξε ο Μόντι.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα