back to top
35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Δ. ΜΙχαηλίδου: Επιτακτική η ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών

Διαβάστε επίσης

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου, με αφορμή την υπόθεση των καταγγελιών για περιστατικά ξυλοδαρμών, ασέλγειας, και κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι σε παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Είναι μια ιστορία που μας έχει σοκάρει όλους. Οι διαδικασίες κινούνται γρήγορα ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να προστατευτούν τόσο τα παιδιά που έχουν προβεί σε καταγγελίες όσο και εκείνα που ζουν αυτή τη στιγμή στη δομή», δήλωσε.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του σταθμού της πόλης για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η κ. Μιχαηλίδου, υπογράμμισε ότι η υπόθεση της «Κιβωτού», αποτελεί  ένα ακόμα «καμπανάκι» που δείχνει την ανάγκη που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, λέγοντας ότι όσο καλή και να είναι μια δομή, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Όταν τα παιδιά μεταφέρονται μακριά από τη βιολογική τους οικογένεια και μέχρι να επιστρέψουν σε αυτήν – αν επιστρέψουν- δεν πρέπει να ζουν σε ιδρύματα. Πρέπει να βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες. Ένα ίδρυμα, όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό, είναι κακοποιητικό. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα ιδρύματα ώστε μέχρι να υπάρξει μια οικογενειακή αποκατάσταση, αυτά τα παιδιά να είναι ασφαλή», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το 40% των παιδιών που ζούσαν σε ιδρύματα έχουν βρει ανάδοχες οικογένειες.

«Έχουμε απλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες ώστε όποιος επιθυμεί να γίνει ανάδοχος να μπορεί μέσα σε έξι μήνες να έχει ένα παιδί στην αγκαλιά του. Σε 2,5 χρόνια βγάλαμε το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα και πήγαν σε κατάλληλες θετές ή ανάδοχες οικογένειες. Πλέον, από 2.400 παιδιά που βρισκόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδρύματα, υπάρχουν 1.400 παιδιά ενώ διπλασιάστηκαν και οι ανάδοχοι».

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, έχει μειωθεί και ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν με εισαγγελική εντολή σε νοσοκομεία επειδή μπορεί να κινδυνεύουν εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

«Όταν αναλάβαμε ως κυβέρνηση, βρήκαμε 340 παιδιά. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, την Πρόνοια και την Εισαγγελία, τα 340 παιδιά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια, 42», εξήγησε.

Επίσης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παιδιά κάτω των 6 ετών για υιοθεσία: «Αν κάποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ένα μωρό θα πρέπει να περιμένει. Αν όμως προχωρά σε μια τέτοια διαδικασία επειδή θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να μην βρίσκονται σε ένα ιδρυματικό περιβάλλον, είτε μέσω της αναδοχής είτε μέσω της υιοθεσίας ενός μεγαλύτερου παιδιού, υπάρχουν πολλά παιδιά άνω των 8 ετών που περιμένουν να βρουν μια αγκαλιά».

Κλείνοντας, υπενθύμισε τη λειτουργία της 24ωρης γραμμής παιδικής προστασίας 1107, όπου κάθε πολίτης μπορεί να αναφέρει περιστατικά για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα