back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Πόλεμος Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Διαβάστε επίσης

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, χθες βράδυ και σήμερα πρωί, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως “απαράδεκτες” και κάλεσε όποιον βρίσκεται από πίσω να σταματήσει άμεσα.

Εν τω μεταξύ η ρωσία ισχυρίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια  βομβαρδίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις αλλά δεν έχει ανιχνευθεί διαρροή ακτινοβολίας.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρενάτ Κάρτσαα αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

Σύμφωνα με το TASS 15 οβίδες εκτοξεύθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

“Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή στην πυρηνική ασφάλεια.

Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Ο σταθμός, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα