back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μπόρις Τζόνσον: Η Γερμανία επιθυμούσε να παραδοθεί η Ουκρανία – Διαψεύδει το Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Απορρίπτει το Βερολίνο τις αιτιάσεις τού Μπόρις Τζόνσον ότι η Γερμανία επιθυμούσε, με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα, υποχώρηση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, με στόχο την ταχεία λήξη του πολέμου.

Οι ισχυρισμοί του Τζόνσον

Μιλώντας στο CNN, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε: “Οι Γερμανοί, για κάθε είδους βάσιμους οικονομικούς λόγους, δεν ήθελαν να …. Θα σας πω κάτι τρομερό: Η άποψη της Γερμανίας, σε κάποια φάση, ήταν ότι εάν γινόταν πόλεμος -ο οποίος θα ήταν καταστροφικός- θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα με υποχώρηση της Ουκρανίας. Θα ήταν καλύτερα η Ουκρανία να χάσει.

Εγώ δεν μπορούσα να στηρίξω αυτή την άποψη. Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν καταστροφικό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, αν και καταλάβαινα τους λόγους για τους οποίους είχαν αυτή την άποψη και αισθάνονταν έτσι”.

Η απάντηση του Βερολίνου

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, διέψευσε τον Τζόνσον κατηγορηματικά.

“Ξέρουμε ότι ο πολύ διασκεδαστικός πρώην πρωθυπουργός διατηρεί πάντα μία μοναδική σχέση με την αλήθεια. Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση”, δήλωσε.

“Το Βερολίνο αποφάσισε άμεσα να στείλει όπλα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Μόσχας. Τα γεγονότα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς (του Τζόνσον)”, συνέχισε, προσθέτοντας στα Αγγλικά: “This is utter nonsense. (Αυτά είναι απολύτως βλακείες)”.

“Οι Γάλλοι βρίσκονταν σε άρνηση”

Παράλληλα, ο Τζόνσον έβαλε στο στόχαστρο και το Παρίσι, λέγοντας ότι η Γαλλία βρισκόταν “σε άρνηση έως και την τελευταία στιγμή”, όταν οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα.

“Το σοκ ήταν τεράστιο. Βλέπαμε τις τακτικές μονάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται (στα σύνορα), αλλά η κάθε χώρα είχε την δική της οπτική. Μην αμφιβάλλετε. Οι Γάλλοι βρίσκονταν σε άρνηση έως και την τελευταία στιγμή”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα