back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα είδη

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια βάζει τα εορταστικά της ολοένα και νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λονδίνου, που κάθε χρόνο πρωτοστατεί ντυμένο από νωρίς τον Οκτώβριο με τα γιορτινά του.

Χριστουγεννιάτικα δένδρα, λαμπάκια όλων των ειδών, πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες μπάλες, έλκηθρα με ταράνδους σε φυσικό μέγεθος και άλλα διακοσμητικά συνθέτουν βιτρίνες της πρωτεύουσας, που σταδιακά εμφανίζονται ανανεωμένες προσκαλώντας τον καταναλωτή να νιώσει από τώρα – σαράντα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα- το πνεύμα των εορτών.

Πάντως, οι ανατιμήσεις και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, φαίνεται πως συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές και των Χριστουγεννιάτικων ειδών, που από τις αρχές του μήνα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις βιτρίνες των καταστημάτων. Οι καταστηματάρχες εποχικών ειδών κάνουν λόγο για κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής από 4-7 φορές πάνω τα τελευταία 2 χρόνια. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται αντίστοιχα και στις μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε μεταφορικές και κοντέινερ που μεταφέρουν στην εμπορική αλυσίδα τα φορτία με τα Χριστουγεννιάτικα είδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που το 2022 κόστιζαν 0,90 λεπτά το κομμάτι, το 2021 πήγαν στο 1.20 ευρώ και το 2022 πωλούνται έκαστος 1,50 ευρώ.. Τα απλά φωτάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου που το 2020 πωλούνταν στα 7 ευρώ, εκτοξεύτηκαν στο 1.40 ευρώ. Πάντως, οι έμποροι πολλών καταστημάτων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές σε κάποια χριστουγεννιάτικα είδη στα περυσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι υψηλές αυξήσεις καταγράφονται από πέρυσι.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα