back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

G7: Συντονισμός για ποινικές διώξεις για τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Τα μέλη της G7 -Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας- αποφάσισαν την σύσταση δικτύου συντονισμού των ερευνών για την αναγνώριση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άσκηση ποινικών διώξεων για τις θηριωδίες που εκτιμάται ότι διαπράττονται στην Ουκρανία.

“Η δικαστική διερεύνηση των θηριωδιών που διαπράττονται στην Ουκρανία θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Ωστόσο, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα επιμείνουμε για όσο χρειαστεί”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, o Μάρκο Μπούσμαν, υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας -προεδρεύουσας της Ομάδας των Επτά την τρέχουσα χρονιά.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης της G7 στο Βερολίνο, στην οποία μετείχαν, επίσης, ειδικοί εισαγγελείς του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί της G7 δεσμεύονται για την εγκατάσταση κεντρικών σημείων επαφής στα μέλη της Ομάδας αρμόδια για την ποινική δίωξη διεθνών εγκλημάτων. Ο Μπούσμαν διευκρίνισε ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη και οι διεθνείς οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία και νομικά προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι οι καταθέσεις των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων πρέπει να καταγράφονται με τρόπο ο οποίος να γίνεται αποδεκτός στα διεθνή δικαστήρια, ώστε τα θύματα να χρειάζεται να δώσουν κατάθεση μόνο μία φορά, και να μην απαιτείται να υποβάλλονται σε αυτή την οδυνηρή διαδικασία επαναλαμβανόμενα.

Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης από σύνοδο G7: Η Γερμανία συνέδραμε στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία λόγω της προσκόλλησής της στον Nord Stream 2

O υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, στο πλαίσιο συνόδου των ομολόγων του της G7 στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η χώρα του συνέδραμε στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της προσκόλλησής της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα