back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Να διερευνηθούν οι αιτίες της πολύωρης χθεσινής διακοπής κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου, μέσω ειδικής επιτροπής ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σημειώνεται ότι μέχρι την Κυριακή, η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Κινέττας, στο σημείου όπου υπήρξε η κατολίσθηση βράχων, θα διεξάγεται μόνον από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας. Την Κυριακή, θα δοθεί και η μεσαία λωρίδα και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες σταθεροποίησης του βράχου το επόμενο διάστημα, θα δοθεί στην κυκλοφορια και η τρίτη λωρίδα.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς τις τράπεζες: κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων δανείων”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές.

Να επιβληθεί στις τράπεζες ένας έκτακτος φόρος και να εξαναγκαστούν να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, ζήτησε από το Κιλκίς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. “Βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης οι τράπεζες να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί απλά να συζητά μαζί τους”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. “Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε κι έστειλε το λογαριασμό στους πολίτες”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο τάχα «ενοχλημένος» Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών. Από τις 7 Νοεμβρίου τον καλέσαμε να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της”. “Το να εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης ως δήθεν “πολέμιος” των τραπεζικών πρακτικών είναι απλά αστείο. Κυβέρνηση και τραπεζίτες στρώνουν το έδαφος για να διαιωνίζουν τη ληστρική πολιτική των τραπεζών σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δανειοληπτών”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Εν τω μεταξύ, διορία 15 ημερών έχουν οι 4 συστημικές τράπεζες ώστε να οριστικοποιήσουν το όποιο πακέτο πιστωτικής ενίσχυσης επιλέξουν για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Την ίδια ώρα, την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων, πιστοποιούν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου, ανεβαίνοντας από το 2,36% στο 4%. Παράλληλα, οι τράπεζες διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο των νέων καταθέσεων, από 0,04% στην αρχή του έτους.

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή 156 ναι, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη – 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της Aρχής, αλλά και στα άρθρα 7 και 10 που αφορούν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου και 11 φυσικών προσώπων, μεταξύ τους ο Πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή. Θα διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη 4 κακουργημάτων, υπεξαίρεσης, απιστίας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος “μαύρου χρήματος”.

“Το τουρκολιβυκό μνημόνιο απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είναι παράνομο και άκυρο, και παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα”, διαμηνύει η Αθήνα σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ. Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα: “Ελλάδα, να μην παίρνεις αέρα βασιζόμενη σε τρίτες χώρες”, διεμήνυσε ο Τούρκος υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ – παράλληλα, κατηγόρησε την χώρα μας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Με συγκλονιστικές μαρτυρίες συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε να ανέβει στο βήμα η Βαρβάρα Φύτρου – Βουκάκη, η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της.

Μία 32χρονη, στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, με 3ετή αναστολή, επειδή έβαζε τιμωρία την 8χρονη κόρη της, κλειδώνοντάς την σ’ ένα παγωμένο δωμάτιο, όπου την άφηνε γυμνή, χωρίς τροφή και νερό. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στις Συκιές Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελία συγγενικού προσώπου.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Συναγερμός στη Βρετανία, καθώς 4 παιδιά έχασαν σε διάστημα ενός μήνα τη ζωή τους από μόλυνση με στρεπτόκκοκο Α, καθώς η βακτηριακή επιδημία πλήττει σχολεία σε όλη τη χώρα.

“Οι Κινέζοι διαδηλωτές είναι «αγανακτισμένοι» έπειτα από 3 χρόνια Covid”, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρ Μισέλ, που επισκέπτεται το Πεκίνο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Επιβεβαιώνοντας, δε, τις πληροφορίες ότι η Κίνα χαλαρώνει την πολιτική της μηδενικής Covis, ο κ. Σι πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Ομικρον επιτρέπει “περισσότερη ευελιξία”.

Οι ταινίες μικρού μήκους βρίσκονται στο προσκήνιο σήμερα, με δύο φεστιβάλ να πραγματοποιούνται σε αθηναϊκές αίθουσες.

Μουντιάλ: Στο 1-1 ο αγώνας Ν. Κορέα – Πορτογαλία, στο 0 – 2 Γκάνα – Ουρουγουάη. Στις 9:00 Σερβία – Ελβετία και Καμερούν – Βραζιλία.

Kαιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα