back to top
28.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

28.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Οι Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Έτοιμος ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου να ανακοινώσει συμβιβασμό

Διαβάστε επίσης

Ένα μπαράζ δημοσιευμάτων με κεντρικό θέμα τις φημολογούμενες διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχουν ξεσηκώσει οι διαρκώς ανανεούμενες πληροφορίες ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας. Παρά την διάψευση από το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, μεγάλα διεθνή έντυπα επιμένουν άτι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει .

Μετά την βρετανική Telegraph και το δημοσίευμα της σύμφωνα με το οποίο το Βρετανικό Μουσείου επιβεβαιώνει τις προχωρημένες συζητήσεις με επίκεντρο την πρόταση για μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων στην Ελλάδα έναντι άλλου πολιτιστικού αγαθού, έρχονται σήμερα και οι Times του Λονδίνου να προσθέσουν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν είναι κοντά στην ανακοίνωση της συμφωνίας

«Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από τον νόμο να τις παραχωρήσουν».

Μάλιστα, οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία αυτή «φέρεται να έχει ήδη καταρτιστεί» και τη χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Η εφημερίδα του Λονδίνου προσθέτει  ότι έχει ήδη καταρρυφθει το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Βρετανικό Μουσείο για τη μη επιστροφή των Μαρμάρων, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι θεματοφύλακες των θησαυρών τους,με το άνοιγμα του «υπέροχου» -όπως το χαρακτηρίζουν οι Times- Μουσείου της Ακρόπολης το 2009.

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει ότι από τη συμφωνία αυτή και «οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες», σημειώνοντας πως στο Βρετανικό Μουσείο παράλληλα με τα δάνεια από την Ελλάδα θα πρέπει να εκτίθενται αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα για συνεχή έκθεση, τόσο για να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες του όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph, το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται.

The Telegraph: Το  Βρετανικό Μουσείο παραδέχεται προχωρημένες συζητήσεις με την Αθήνα

Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να παραδέχεται ότι η διοίκηση του “βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αθήνα για τα Μάρμαρα του ‘Ελγιν” γράφει η συντηρητική βρετανική εφημερίδα The Telegraph και μάλιστα μεταφέρει πληροφορίες από το σχέδιο διαπραγμάτευσης των Βρετανών που στηρίζεται στο σχήμα των ” πολιτιστικών ανταλλαγών”, πρόταση που κατά κανένα τρόπο δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των γλυπτών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα τα Γλυπτά Του Παρθενώνα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο πλαίσιο καλλιτεχνικών ανταλλαγών με ένα χάλκινο άγαλμα 2.000 ετών .

«Έχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις», σημειώνει εκπρόσωπος του μουσείου στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να έχει φθάσει σε προχωρημένες συνομιλίες με την Αθήνα για μια συμφωνία δανεισμού που αφορά τα τα επί μακρόν αμφισβητούμενα γλυπτά” . Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Αθήνας το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει την διενέργεια τέτοιων συζητήσεων .

Παρότι η εφημερίδα περιγράφει το πλαίσιο της πρότασης του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για μια συμφωνία «πολιτιστικής ανταλλαγής» με την Ελλάδα, μια τέτοια συμφωνία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, δεν πρόκειται να λύσει το ιδιοκτησιακό, καθώς πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περί δανεισμού.

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» και σχολιάζει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν χθες Τετάρτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

Πηγή: The Times, The Telegraph, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα