back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επιλογή της Μόσχας να αλλάξει επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο ενισχύεται με τεθωρακισμένα άρματα μάχης από την Πολωνία, η αναζήτηση… κυβέρνησης στη Βουλγαρία, οι περίεργες κυβερνο-επιθέσεις στη Βρετανία και το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με την ανακάλυψη και άλλων απόρρητων εγγράφων σε γραφείο του Τζο Μπάιντεν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στην Ουκρανία: Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αντικατέστησε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, ως γενικό συντονιστή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αναφέρει ο Guardian. Ο Σουροβίκιν παραμένει βέβαια και εκείνος στη «μάχη» αλλά πλέον υπό τον Γκερασίμοφ, τον οποίο Γκερασίμοφ πολλοί προσεγγίζουν παράλληλα και ως «άνθρωπο του Κρεμλίνου», όμως δείχνει ότι η Μόσχα υπέκυψε στις εκκλήσεις για δραστικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία. O στρατηγός Γκερασίμοφ ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων της εισβολής κι έχει διατηρήσει το πόστο του παρά τις αλλεπάλληλες ήττες στο πεδίο των μαχών.

Στο μεταξύ, την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία –μια μείζονος σημασίας απόφαση, για την οποία το Κίεβο πίεζε επίμονα τους δυτικούς συμμάχους του– προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν θα πρόκειται για μονομερή απόφαση της Βαρσοβίας, αλλά για συντονισμένη κίνηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεθνούς συνασπισμού.

Στη Βουλγαρία: «Αναζητείται… κυβέρνηση» Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έχει επιβλέψει τέσσερις βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια και έχει δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης δέκα φορές. Και δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ… σχολιάζουν οι FT. Αυτές τις μέρες μπορεί κανείς να νιώσει νοσταλγία για το σταθερό αλλά διεφθαρμένο καθεστώς του κόμματος Gerb του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο καταρρίφθηκε το 2021 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του.

Έκτοτε, ο Ράντεφ, πρώην πιλότος και διοικητής μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, βρέθηκε αντιμέτωπος με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς όμως σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης. Στη τέταρτη εκλογική αναμέτρηση, τον περασμένο Οκτώβριο, το εκλογικό σώμα επέστρεψε στο Gerb, αλλά για άλλη μια φορά χωρίς πλειοψηφία. Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κρατήσει τους κυβερνητικούς… κινητήρες σε λειτουργία, μόλις μετά βίας. Τα σχέδια της Σόφιας να υιοθετήσει το ευρώ το 2024 βρίσκονται στον πάγο, ενώ δεν έχει περάσει ακόμη προϋπολογισμός για το 2023.

Και ενώ ο Ράντεφ επιχειρεί εκ νέου προσπάθεια να τετραγωνίσει τον κύκλο, το αποτέλεσμα θα είναι πιθανώς εκλογές την άνοιξη, για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια. Πολλοί φοβούνται ότι η φαινομενικά ατελείωτη πολιτική φάρσα θα καθυστερήσει περαιτέρω τη Βουλγαρία από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στη Βρετανία: Ο Τύπος επικεντρώνεται στις κυβερνο-επιθέσεις εναντίον των Βρετανικών Ταχυδρομείων Royal Mail και της εφημερίδας Guardian.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μετά και το «χτύπημα» εναντίον του Guardian και ενός ύποπτου περιστατικού εναντίον των Ταχυδρομείων. «Δεν μπορούμε προσωρινά να αποστείλουμε αντικείμενα σε προορισμούς στο εξωτερικό», ανέφερε η εταιρεία ταχυδρομείων και δεμάτων σε μια ενημέρωση υπηρεσίας στον ιστότοπό της. Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι αρκετά προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων της διέρρευσαν όταν χτυπήθηκε από μια υψηλού επιπέδου κυβερνο-επίθεση τον περασμένο μήνα.

Και η Daily Telegraph αναφέρει ότι η κυβερνοεπίθεση «φρενάρει» την αποστολή δεμάτων στο εξωτερικό.

Για Βραζιλία: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει βίντεο που ανέβασε στο Facebook ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, στο οποίο ισχυρίζεται ότι «ο Λούλα δεν εξελέγη από τον λαό, αλλά από το ανώτατο δικαστήριο και το εκλογικό δικαστήριο» αναφέρει ο Guardian. Παρά δε το γεγονός ότι το βίντεο «κατέβηκε» χθες, στις τάξεις της κυβέρνησης σήμανε συναγερμός, ενόψει των νέων συγκεντρώσεων που είχαν προαναγγείλει οι οπαδοί του Μπολσονάρο. Ετσι, στο φόντο και όσων συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της εθνοφρουράς, τόσο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να αποτραπούν νέα επεισόδια και αμφισβήτηση της έννομης τάξης. Στο μεταξύ, ο δικαστής Αλεχάντρε ντε Μοράες εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον υπεύθυνο ασφαλείας της Μπραζίλια και υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρο, Αντερσον Τόρες, ο οποίος την Κυριακή βρισκόταν επίσης στη Φλόριντα…

Σχεδόν ο ένας Βραζιλιάνος στους πέντε εγκρίνει την εισβολή και τις καταστροφές στις έδρες των τριών εξουσιών από οπαδούς του πρώην προέδρου της άκρας δεξιάς της χώρας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το ινστιτούτο Atlas. Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο», το 18,4% του δείγματος της έρευνας του ινστιτούτου έδωσε καταφατική απάντηση, το 75,8% είπε πως διαφωνεί και το 5,8% απέφυγε να δώσει απάντηση. Το 53% του δείγματος χαρακτηρίζει την εισβολή «απόλυτα αδικαιολόγητη», το 27,5% τη θεωρεί «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη». Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς Βραζιλιάνους (το 50,2%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή θεωρούν πως για τις ταραχές ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μπολσονάρο.

Στην Τουρκία: Στην Τουρκία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών δηλαδή νωρίτερα από τις 18 Ιουνίου και η ουσία είναι πως τις επόμενες εβδομάδες θα συμβούν πράγματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό τοπίο, τερματίζοντας έτσι και το άτυπο «πάγωμα» των δημοσκοπήσεων. Εκτός από την ανακοίνωση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, αναμένεται και η οριστικοποίηση της στάσης του αριστερού κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο προαναγγέλλει τη δική του αυτόνομη κάθοδο, περιπλέκοντας περαιτέρω τα δεδομένα και τους υπολογισμούς.

Τα έξι κόμματα που συγκροτούν τη Συμμαχία για την Ελευθερία κατά του Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καλούνται να επιλέξουν τον ή την υποψήφιό τους. Ενα από τα ερωτήματα που τίθεται, πλέον, είναι εάν ο Ερντογάν θα «επιβάλει», έστω και εμμέσως, το πρόσωπο που θα βρει απέναντί του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση – η οποία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην Washington Post «θα είναι η πιο σημαντική του 2023 για ολόκληρο τον κόσμο». Οπως, επίσης, εάν αυτό θα είναι ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από πολλούς (και τους δημοσκόπους) ο «αδύναμος κρίκος» ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους των «6». Γιατί όμως κερδίζει έδαφος ο Κιλιντσντάρογλου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ανάλυση; Μία από τις βασικές αιτίες φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε πρόσφατα από δικαστήριο του καθεστώτος Ερντογάν σε φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για «προσβολή δημόσιας αρχής». Μήπως όμως αντί αυτού προτιμηθεί ο συνάδελφός του στην Αγκυρα και εξίσου δημοφιλής Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θεωρείται πως είναι σε θέση να επικρατήσει πιο εύκολα από κάθε άλλον; Και είναι πιθανό η «μπίλια» να καθίσει στο πρόσωπο της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προέρχεται από τον χώρο του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έχει πρόσβαση και σε αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων; Στις 26 Ιανουαρίου πάντως έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης, με βασικό θέμα το όνομα του υποψήφιου τους. Ακόμα και εάν δεν υπάρξει οριστική απόφαση τότε, οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτό θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Στις ΗΠΑ: Πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα έχει προκύψει στις ΗΠΑ καθώς η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρήκε άλλη μια δέσμη απόρρητων κρατικών αρχείων αναφέρει ο Guardian. Οι έρευνες για έγγραφα ξεκίνησαν μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων σε πρώην γραφείο του σε think tank στην Ουάσιγκτον. Η προσπάθεια οδήγησε στην ανακάλυψη εγγράφων που ενδιαφέρουν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους που εξετάζουν το θέμα. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πού βρέθηκε η δεύτερη δέσμη των φακέλων από τους βοηθούς του Μπάιντεν.Το θέμα είναι εξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων αρχείων, προσπάθησε να παραλληλίσει τις δύο υποθέσεις, αν και οι συνθήκες της ανακάλυψης των αρχείων Μπάιντεν φαίνεται πως διαφέρουν σημαντικά.

Νέο πρόβλημα έχει ανακύψει για τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, καθώς η ηγεσία τους στη Νέα Υόρκη κάλεσε επισήμως τον βουλευτή Τζορτζ Σάντος να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για συστηματικά ψεύδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα οποία αφορούσαν το βιογραφικό του αναφέρουν οι NYTimes. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ίδιος αρνείται και δηλώνει ότι θα διατηρήσει τη θέση του. Σημειώνεται ότι ο Σάντος επικράτησε στις ενδιάμεσες του Νοεμβρίου με διαφορά 7,5 μονάδων του Δημοκρατικού αντιπάλου του, συμβάλλοντας στην οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή (222 έναντι 212 εδρών).

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα