back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλη ζήτηση ολοκληρώθηκε η δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3,5 δις ευρώ με επιτόκιο 4,4%, ενώ οι προσφορές έφτασαν τα 21,9 δισ. ευρώ. “Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε συνετή δημοσιονομική πολιτική, εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, στηρίζουμε, γενναία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα πέφτει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή για το ρεύμα θα είναι αύριο 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η προηγούμενη φορά που η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2021.

Στο μεταξύ, μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, οι προμηθευτές ενέργειας με φόντο και την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, που σημείωσαν χαμηλό 12μηνου, φτάνοντας στα 55€/MWh. Ωστόσο, αντιστοίχως θα μειωθεί και η κρατική επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει θωρακίσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το κάνει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο έστειλε ο Πρωθυπουργός, σε εκδήλωση στο Ζάππειο για τα τρία χρόνια από την ίδρυση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για παιχνίδια με τον ανθρώπινο πόνο για εθνικούς και πολιτικούς λόγους και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή της κοινής δήλωσης που υπέγραψε η Άγκυρα με την ΕΕ το 2016. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, αναφέρθηκε και στον ρόλοι ορισμένων ΜΚΟ, που, όπως είπε, επιδίδονται σε ανθελληνική προπαγάνδα, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση της “μικρής Μαρίας” στον Έβρο.

Σε προεκλογική τροχιά οι μηχανισμοί των κομμάτων. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, σήμερα Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ ορίστηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Μπρατάκος.

Δική του πρόταση για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές σχεδιάζει να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προαναγγελία Μητσοτάκη για αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση κατά του πολιτικού σχηματισμού του καταδικασμένου πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η πρόταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες, αλλά και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία. “Πάγια γραμμή ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο”, διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου.

Πιθανότατα αύριο θα ανακοινωθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η έναρξη της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, καθώς οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία. Στο μεταξύ, η Oμοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” της υπόθεσης για το σκάνδαλο διαφθοράς όσον αφορά το Κατάρ και το Μαρόκο, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επρόκειτο να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών, αλλά δεν εμφανίστηκε διότι απέσυρε την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου.

“Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί”, δήλωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επανέλαβε, επίσης, ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για τη στήριξη της βιομηχανίας της ΕΕ απέναντι στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και στις κινεζικές και αμερικανικές επιδοτήσεις, μια πρόταση, ωστόσο, που συναντά την αντίθεση αρκετών χωρών, όπως η Γερμανία. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Χε, τόνισε ότι είναι αδύνατο για τη χώρα του να επιστρέψει στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και ότι είναι ανοιχτή στον κόσμο.

Κραυγή για την παντελή απουσία του κράτους και οι σημερινές καταθέσεις στο δικαστήριο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Συγκλονιστικές οι καταθέσεις της μητέρας και της αδερφής του 23χρονου Βίκτωρα Μίχα, ο οποίος δεν άντεξε μέσα στη θάλασσα που κατέφυγαν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Οι δύο γυναίκες περιέγραψαν με οδύνη τον εφιάλτη που έζησαν και το πώς αναγκάστηκαν μεσοπέλαγα να δεθούν με ένα εσώρουχο για να μην χάσει η μια την άλλη, ενώ δευτερόλεπτα πριν είχαν αφήσει το άψυχο σώμα του Βίκτωρα να το παίρνουν τα κύματα.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκαν δυο άνδρες έξω από το σταθμό μετρό Harlesden στο Δυτικό Λονδίνο σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ. Άγνωστη η σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Ο σταθμός έχει κλείσει για το κοινό.

Η Ουκρανία έλαβε μα πρώτη δόση 3 δις ευρώ από ένα πακέτο 18 δις που προβλέπεται να λάβει από την ΕΕ το 2023, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια ώρα, επίθεση εξαπέλυσε σήμερα στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποτραπεί μια “πλήρους κλίμακας, παγκόσμια κρίση”. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερη βοήθεια προς τη χώρα της. Στο μεταξύ, την περαιτέρω αύξηση των ενόπλων δυνάμεών της στο 1,5 εκ. στελέχη σχεδιάζει η Μόσχα, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπ. Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Πολιτισμός: Διευκρινίσεις σε κρίσιμα ερωτήματα έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον Real FM αναφορικά με το κτήμα Τατοίου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τις λεπτομέρειες μας δίνει η Νάνσυ Αγγελοπούλου…

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Τους Τζιμπρίλ Σισέ και Μάρκους Μπεργκ θα τιμήσει ο Παναθηναϊκός την Κυριακή στο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, για την προσφορά τους στον σύλλογο.

Kαι ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα