back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Γερμανία: Θετικό οικονομικό κλίμα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

 

Το γερμανικό επενδυτικό κλίμα βρέθηκε σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ηπιότερη σε σχέση με τους αρχικούς φόβους ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου αυξήθηκε στις 16,9 μονάδες από τις μείον 23,3 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -15,0.

«Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, τον μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο δείκτης καταδεικνύει αξιοσημείωτη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ.

Ο Βάμπαχ δήλωσε ότι η πιο ευνοϊκή κατάσταση στις αγορές ενέργειας και τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια από την γερμανική κυβέρνηση συνέβαλαν στο άλμα κατά 40,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική χαλάρωσης του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες για κλάδους που συνδέονται με τους καταναλωτές ενώ η άρση των περιορισμών της COVID-19 στην Κίνα βελτίωσε την εικόνα για κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό και ενεργειακή ένταση.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα