back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι συζητήσεις στο Νταβός για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και η αμφίσημη στάση του Βερολίνου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, καθώς και οι αποκαλύψεις του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι σε σχέση με το QatarGate είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Νταβός – Σολτς: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση του Κιέβου ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές συζητήσεις στο διεθνές φόρουμ του Νταβός, στις οποίες παρενέβη μέσω βίντεο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρουν οι FT.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται «σημαντική αύξηση» των όπλων σε μια κομβική στιγμή του πολέμου και η υποστήριξη αυτή είναι ο μόνος τρόπος για μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ομως λίγο αργότερα ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν ανακοίνωσε, όπως περίμεναν πολλοί, την απόφαση σχετικά με την άδεια αποστολής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Γερμανία δέχεται ισχυρές πιέσεις από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψει την επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από 13 χώρες του ΝΑΤΟ, ή να δώσει κάποια από τα δικά της για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αντ’ αυτού, ο καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Οταν ρωτήθηκε γιατί το Βερολίνο διστάζει σχετικά με την απόφαση αυτή, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ έχουν στείλει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη, αλλά διαθέτουν και πολύ μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό. Αποφασίσαμε πολύ νωρίς στον πόλεμο να αλλάξουμε την πολιτική μας», ανέφερε, «και να μην υποστηρίζουμε την Ουκρανία απλώς με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά με πολλά όπλα, όπως πυροβολικό και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων που ήδη έχουν δοθεί. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξή μας, αλλά πρέπει να αποφύγουμε να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», κατέληξε ο γερμανός καγκελάριος.

Οι υπουργοί Αμυνας από περίπου 50 χώρες και το ΝΑΤΟ θα έχουν συνομιλίες στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν τις μελλοντικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι όχι το τι θα παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το αν η Γερμανία θα άρει την αντίθεσή της στην αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία ή τουλάχιστον θα εγκρίνει τη μεταφορά τους από συμμαχικές χώρες.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο φέρεται ότι θέτει έναν όρο προς την Ουάσιγκτον προκειμένου να επιτρέψει την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 προς το Κίεβο. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται υψηλόβαθμους γερμανούς αξιωματούχους, αυτός είναι οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην αποστολή αμερικανικών αρμάτων στους Ουκρανούς.

Για Qatar – Gate: Χθες τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξαν τον Μαρκ Ανχελ, ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου ως αντικαταστάτη της Καϊλή στη θέση του αντιπροέδρου του σώματος. Χρειάσθηκαν δύο ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο Ανχελ, λαμβάνοντας στη δεύτερη 307 ψήφους αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, στις καταθέσεις του o Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αθωώνει πλήρως τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά αλλά καρφώνει τον βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, στον οποίο, όπως λέει, έδωσε «συνολικό ποσό από 120.000 έως 140.000 ευρώ. Τα χρήματα παραδόθηκαν σε μετρητά. Του έδωσα μετρητά αρκετές φορές και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζόρζι». Περιγράφει μάλιστα ότι «τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση έγινε πριν από έξι μήνες».

Στις καταγγελίες αυτές αντέδρασε έντονα ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του οποίου έχουν ζητήσει οι Αρχές. «Οι ισχυρισμοί του Παντσέρι είναι ψευδείς και πρέπει να αμφισβητηθούν ακόμη περισσότερο, αφού μιλάει με αντάλλαγμα για κάτι», σχολίασε ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, Μαξίμ Τόλερ. «Ο πελάτης μου δεν αλλάζει την εκδοχή του για τα πράγματα, που είναι ότι δεν έλαβε χρήματα».

Η συμφωνία που έκλεισε ο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές του εξασφαλίζει, εάν πει όλα όσα ξέρει για την υπόθεση, να έχει μειωμένη ποινή – δηλαδή, ένα χρόνο φυλάκιση για 5ετή καταδίκη, εκτός από πρόστιμα και κατασχέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεών του, λοιπόν, συνελήφθη χθες από εισαγγελείς στο Μιλάνο η λογίστριά του, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σήμερα από βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate. Εις βάρος της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων. Τα γραφεία της είχαν ερευνηθεί προσφάτως στο πλαίσιο της υπόθεσης, στην οποία φέρονται επίσης να εμπλέκονται το Μαρόκο, καθώς και το Κατάρ. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η φοροτεχνικός ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά τα οποία έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο. Σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano, μία από τις εταιρείες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στη Γαλλία: Απεργιακή είναι η σημερινή ημέρα για τη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων κλιμακώνουν την αντίδρασή τους απέναντι στον νέο συνταξιοδοτικό νόμο της κυβέρνησης, που αυξάνει σταδιακά τα ηλικιακά όρια από τα 62 στα 64 έτη αναφέρουν οι FT. Εντονα αναμένεται να είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις δημόσιες συγκοινωνίες (συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων), τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Γάλλων είναι αντίθετη στη μεταρρύθμιση, ενώ ο επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ, όπως και άλλα στελέχη της απείλησαν χθες με διακοπή ρεύματος τις οικίες βουλευτών και δισεκατομμυριούχων, «ώστε να βρεθούν, για λίγες ημέρες, στη θέση των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Στη Σουηδία: «Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Τζίμι Ακεσον, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο διαθέτει τους περισσότερους βουλευτές μετά τους Σοσιαλιστές και στηρίζει την κυβέρνηση του συντηρητικού Ουλφ Κρίστερσον αναφέρει το Politico. Ο Ακεσον ζήτησε, μάλιστα, να μη γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις στην Τουρκία ώστε να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ρίχνοντας και άλλο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί.

Για Κίνα: Το 1980 ήταν η χρονιά κατά την οποία το καθεστώς της Κίνας και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ επέβαλαν την πολιτική του ενός παιδιού στις οικογένειες της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η – επικίνδυνη, όπως εκτιμόταν τότε – αύξηση του πληθυσμού. Σήμερα, μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Παρά την εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής το 2015 και το «πράσινο φως» που δόθηκε στις οικογένειες να αποκτούν ακόμη και τρία παιδιά από το 2015, η πρώτη μείωση του αριθμού των Κινέζων από την εποχή του Μεγάλου Λιμού δείχνει πως ο κίνδυνος έχει μετατοπιστεί στην ακριβώς αντίθετη πλευρά: στην τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, καθιστώντας σταδιακά τη μέχρι πρόσφατα πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη να είναι πιο γερασμένη και λιγότερο δυναμική σε όλους τους τομείς.

«Οι ηγέτες της Κίνας γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η χώρα όδευε προς ένα δημογραφικό σταυροδρόμι» σημειώνουν οι New York Times σε σχετική τους ανάλυση, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη διάβαση του Ρουβίκωνα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η Κίνα και το μοντέλο της δεν φτάνουν σε σταυροδρόμι μόνο στο δημογραφικό αλλά και σε άλλα καθοριστικά μέτωπα. Και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα, βάζοντας πολύ δύσκολα στον Σι Τζινπίνγκ, η τρίτη θητεία του οποίου στο τιμόνι θα είναι αναμφίβολα μια μεγάλη δοκιμασία, από την οποία θα κριθεί τόσο το μέλλον της χώρας όσο και η θέση του ίδιου στην Ιστορία. Πρόκειται για «ανταγωνιστικές προτεραιότητες τις επόμενες δεκαετίες, όπως η απαίτηση για μέριμνα υπέρ των γέρων ή των νέων, για οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής μέριμνας ή για την ενίσχυση της τεχνολογικής και στρατιωτικής ισχύος» όπως αναφέρουν οι Times.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα