8.6 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

8.6 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: «Ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης» και «συγκάλυψη εγκλήματος»

Διαβάστε επίσης

«Ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης» και «έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος» χαρακτήρισε την υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η Ζωή Κωνσταντοπούλου , η οποία μίλησε για «συγκάλυψη εγκλήματος» και συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες της τοτε κυβέρνησης.

«Έγινε λυσσαλέα προσπάθεια να συρρικνωθεί η πραγματική διάσταση του εγκλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία μίλησε, σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, για μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να δικάζονται για πλημμελήματα.

«Η υπόθεση του Ματιού δεν αφορά ένα ατύχημα. Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν είναι ατύχημα. Δεν έγινε κατά λάθος .Είναι έγκλημα . Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από κακουργηματική ευθύνη από εκείνους που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί αυτή η ευθύνη» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση, και συνέχισε λέγοντας: «Όταν βγήκε το βούλευμα παραπομπής για αμέλεια που ανέτρεπε την κυριαρχική απόφαση για το κακούργημα της έκθεσης ξεσηκώθηκε όλη η κοινότητα και όλος ο κόσμος στο Μάτι φώναζε κακούργημα. Όχι ως σύνθημα. Αλλά έχοντας βιωματική, τραυματική γνώση αλλά και πλήρη αντίληψη των μεθοδεύσεων που ακολούθησαν για να φτάσουμε σε αυτή την άποψη της κατηγορία.

Η μάρτυρας αφού σημείωσε ότι εκείνη την ημέρα είχε γίνει γνωστό πριν τις 7 το απόγευμα πως υπήρχαν νεκροί στο «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης στο Μάτι» έστρεψε τα βέλη της στην τότε κυβέρνηση του Σύριζα χαρακτηρίζοντας «σκηνοθετημένη» την σύσκεψη που εκείνο το βράδυ έγινε στην Πυροσβεστική με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα .

«Υπήρχαν νεκροί που γνώριζαν οι ζωντανοί. Γινόταν χαμός αλλά για να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα ενώ λείπει ο πρωθυπουργός και να μαγειρευτεί όλο αυτό ,στις 7 η ώρα που πια η φωτιά έχει προκαλέσει τη μείζονα καταστροφή και άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα και παλεύουν για τη ζωή τους, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Απόλυτο σιωπητήριο που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος» τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις μαρτυρίες αλλά και τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί μιλώντας, παράλληλα, για συσκότιση.

«Οι πολίτες ,οι συγγενείς και τα θύματα ήταν στο σκοτάδι. Και δεν έγινε ενεργοποίηση του μηχανισμού για να σωθούν εκείνοι που θα μπορούσαν να σωθούν. Μέχρι τις 11.30 το βράδυ δεν ξέρουν ότι χαροπαλεύουν άνθρωποι στη θάλασσα και ο πρωθυπουργός κάνει μια δήλωση χωρίς να μιλά για το ολοκαύτωμα που είχε συμβεί και να προετοιμάσει την μετατόπιση ευθυνών προς τους κατοίκους» είπε και στη συνέχεια ανέφερε πως αν και στις 12 το βράδυ υπήρχε εκατόμβη νεκρών στην συνέντευξη τύπου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. «Καμία ενημέρωση για νεκρούς ενώ το πρώτο δημοσίευμα έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μεταξύ 6 και 7 και είναι ήδη γνωστό ότι από τις 7 ενδεχομένως και νωρίτερα γνώριζαν άπαντες για την τραγωδία που είχε συμβεί και για ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο» κατέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου επαναλαμβάνοντας πως δεν κινητοποιήθηκε «ο μηχανισμός διάσωσης ,αλλά κινητοποιείται μηχανισμός παρουσίασης άλλης κατάστασης». «Οι υπεύθυνοι αντί να ανασκουμπωθούν, να σώσουν όσους μπορούσαν αφιέρωσαν δυνάμεις να σκηνοθετήσουν τη συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν πλαστή πραγματικότητα, να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες» είπε και συνέχισε «Η συνέντευξη έληξε χωρίς ανάληψη ευθύνης και χωρίς καμία οδηγία σε αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα. Η συνέντευξη τύπου κατέληξε ότι η φωτιά κινήθηκε γρήγορα. Για να δώσει άφεση αμαρτιών στον εαυτό του. Πάνω στα πτώματα και τις ζωές εκείνων που χαροπάλευαν άκουγαν έναν πρωθυπουργό να λέει ότι σε δύο ώρες τι να κάνεις».

Η μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος ήταν αρκετός για να ενεργοποιηθούν τα σχέδια εκκένωσης και κατάσβεσης και τόνισε πως θύματα είναι όλα τα μέλη της κοινότητας αν και δεν μπορούν να παρασταθούν στο δικαστήριο εκείνοι που έχουν υποστεί ζημιές. «Εξίσου θύματα είναι ο θείος των νεκρών κοριτσιών που έμειναν χωρίς εκπροσώπηση στη δίκη, σύντροφοι που μπορεί να μην νυμφεύτηκαν ,αλλά η αγάπη τους είναι εξίσου μεγάλη» κατέθεσε και μετέφερε στους δικαστές τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχές «που σώθηκαν από θαύμα» οι οποίοι της είπαν ότι δεν άκουσαν σειρήνα ή καμπάνα , μια ανακοίνωση για να τρέξουν να σωθούν.

«Η κοινή πείρα λέει ότι την ημέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τέσσερα και ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα. Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι. Στον πόλεμο χτυπάει έστω μια σειρήνα. Και μετά έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κάτοικοι. Οι εμπλεκόμενοι μονοί διπλοί έσπευσαν να σώσουν τους εαυτούς τους και όχι τα θύματα. Εκείνο το βράδυ αφού έφυγε ο πρωθυπουργός από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μόνη αναφορά ότι κάνουν ότι μπορούν έφτασε 2.40 το πρωί για να γίνει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς» ανέφερε τονίζοντας πως «αυτά που έγιναν από την πρώτη μέρα της τραγωδίας συνδέονται άμεσα με αυτά που εξετάζετε στο πλαίσιο της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας».

Η κατάθεσή της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται αύριο το πρωί.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα