back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Τελευταίο αντίο σε μισή ώρα στον 29χρονο υποσμηναγό, Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του Phantom που κατέπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας. Η κηδεία του θα τελεστεί στην Τρίπολη. Θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αύριο η κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι.

Συνεδριάζει στις 2 μετά το μεσημέρι υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ατζέντα μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το πιθανότερο σήμερα κατατίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που βάζει φρένο στην συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές. Η τροπολογία ήταν να κατατεθεί από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν έγινε λόγω της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «πάγωσε» όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η σχετική διάταξη είναι βασισμένη σε προηγούμενη του 2021, σύμφωνα με την οποία, επικεφαλής και κόμματα που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές.

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες», τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στις νέες δηλώσεις Ερντογάν. «Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» διαμηνύουν.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Με φόντο τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, οι πρωθυπουργοί της Φιλανδίας Σάνα Μάριν και της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον θα έχουν σήμερα συνάντηση στη Στοκχόλμη με αντικείμενο την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει το απόγευμα κοινή συνέντευξη τύπου .

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία των δυο σκανδιναβικών χωρών στην συμμαχία εκφράζουν Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα σταλεί στον Τζο Μπάιντεν. Ειδικότερα, οι νομοθέτες ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16.

Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο η Αθήνα 12 με 3, λόγω έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

 

Κλειστά και σήμερα τα θέατρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των καλλιτεχνών που καταγγέλλουν υποβάθμιση των πτυχίων τους. Συγκέντρωση στις 12 στο Σύνταγμα. Tρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ 11 με 2.

Υπάρχουν παρανοήσεις αναφορικά με το Προεδρικό διάταγμα, δήλωσε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με αφορμή τις καταγγελίες ότι καταργεί, μέσω ΚΥΑ, τις τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει τα σωματεία με το Εθνικό, με το Κρατικό βορείου Ελλάδας. Η διάταξη αυτή, όπως είπε, ισχύει εδώ και 8 χρόνια, απλά τώρα προστέθηκαν και οι ΟΤΑ. Ο υφυπουργός διευκρίνισε πάντως, ότι με τη διάταξη που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, όλο το κομμάτι των καλλιτεχνών εξαιρείται από αυτό το προεδρικό διάταγμα και αυτό δίνει τον χρόνο και την ευκαιρία να δούμε το θέμα ψύχραιμα, σωστά και με καθαρή ματιά.

Στάση και της ΠΟΕ ΟΤΑ ως τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση σε μία ώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί της Μεσογείων, στο πλαίσιο κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων με άλλες ομοσπονδίες.
Κάνουν λόγο για απαξίωση υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως οι Υπηρεσίες Δόμησης, και ζητούν να μπει ένα τέλος.

Για νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, στην επέτειο της εισβολής της στην Ουκρανία προετοιμάζεται το Κίεβο, όπως αναφέρει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας. Στο μεταξύ ενόψει της αυριανής ιστορικής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε – Ουκρανίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, παρά την απροθυμία χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Η κομβικής σημασία κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο μάρτυρας, ο οποίος έχει συντάξει το σχετικό πόρισμα, έχει καταγγείλει μάλιστα ότι δέχθηκε πιέσεις και απειλές για να συγκαλύψει στοιχεία που οδήγησαν στο έγκλημα με τους 104 νεκρούς.

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα