back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 22:00

Διαβάστε επίσης

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η λίστα των θυμάτων θα φτάσει τις είκοσι χιλιάδες
μεγαλώσει, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια των χιλιάδων πεσμένων κτηρίων.
Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Κύπρο, τον Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες.

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει φτάσει στην Τουρκία, με τους ηγέτες να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους προς την Άγκυρα και πλειάδα χωρών – ανάμεσά στις οποίες η Ελλάδα – να αποστέλλουν ειδική βοήθεια.

Τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Νωρίτερα με τον Τούρκο Πρόεδρο συνομίλησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που εστάλη στην περιοχή. Από την Ελευσίνα αναχώρησε αργά το μεσημέρι ένα C 130 με 21 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο σκύλους – διασώστες και ειδικό διασωστικό όχημα. Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μηνύματα συμπαράστασης προς τη γείτονα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κλειστά θα μείνουν και αύριο, τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Αττικής, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και των νέων χιονοπτώσεων που αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας www.athina984.gr

Στις περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν σχολεία θα παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Στην Αττική το Δημόσιο θα ανοίξει και αύριο, στις δέκα το πρωί, ενώ τα καταστήματα στην βορειοανατολική Αττική, που έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κακοκαιρία, θα ανοίξουν αύριο στις έντεκα το πρωί.

Ήρθη το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, παραμένει σε ισχύ σε Ραφήνα και Λαύριο. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Κλειστό παραμένει το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ διακοπή κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, καθώς και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Επίσης, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 62 και 63 στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς και το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 887, Καλαμπάκα – Αθήνα.

“Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ ικανοποιητική. Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα αρμόδια υπουργεία.
“Είναι άξιο απορίας για τι ακριβώς “κομπάζει” ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνοντας “πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού” με δύο πόντους χιόνι”, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Παράλληλα, απηύθυνε το ερώτημα γιατί να κλείσει η εθνική οδός, κεντρικές αρτηρίες και σιδηροδρομικά δίκτυα πριν καλά καλά χιονίσει.

Σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα του Δήμου Αθηναίων. Σε 24ωρη λειτουργία ο τετραψήφιος αριθμός επικοινωνίας 1595. Περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν προσφύγει σε υπηρεσίες του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων και άλλων δομών του δήμου Αθηναίων. Ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, καθώς και άτομα με κινητικές δυσκολίες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία “Βοήθεια Στο Σπίτι”, για την προμήθεια αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Τα αιτήματα υποβάλλονται έως τις οκτώ το βράδυ ,στην τηλεφωνική γραμμή: 2103 428745 .

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συζήτησε με την Ιταλίδα ομόλογό του ζητήματα συντονισμού σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του και αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «των ανισοτήτων και της αδικίας, των υποκλοπών και της διαφθοράς, της ακρίβειας και της εκτροπής» ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας για να στήσει το δικό του καθεστώς, να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του, αλλά και τους δικούς του, ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και για να μπορεί να υλοποιεί την πιο άδικη, την πιο παράλογη, την πιο εξωφρενική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο Νεπάλ για πλήρη απώλεια ισχύος στους κινητήρες του μοιραίου αεροσκάφους έκανε λόγο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά την αεροπορική τραγωδία με τους 72 νεκρούς, τον περασμένο μήνα.

ΚΑΙΡΟΣ
Στην Αττική, αύριο αναμένονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά για λίγο το απόγευμα χιονόνερο και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Σταδιακή ύφεση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη
4 βαθμοί, αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα