back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Π. Δαμιανός: Δεν προστατεύουμε τα παιδιά όταν αποφυλακιστούν, δεν τους δίνουμε δεύτερη ευκαιρία

Διαβάστε επίσης

Διοικεί το σχολείο των φυλακών Αυλώνα για πάνω από 26 χρόνια και μιλάει για τους μαθητές του, αποκαλώντας τους “παιδιά του”. Ο Αθήνα 9.84, στο πλαίσιο της έρευνας “Παραβατικότητα ανηλίκων”, φιλοξένησε τον Πέτρο Δαμιανό, τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία μέσα στις φυλακές.

«Στις φυλακές ανηλίκων θα μπορούσε να βρεθεί όλος ο ποινικός κώδικας ωστόσο υπάρχουν ποσοστά σε αυτή την κατηγορία. Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή των νέων με τα ναρκωτικά» ανέφερε ο κ. Δαμιανός, μιλώντας στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου. Υπογράμμισε ότι η κοινωνία και η πολιτεία θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτά τα παιδιά πριν μπουν στην φυλακή. Χαρακτήρισε μελανό σημείο το μέλλον τους καθώς έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε όταν αποφυλακιστούν, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουμε και να τους δώσουμε πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία, που δυστυχώς δεν δίνουμε.

«Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν πιστεύουμε ότι ως δια μαγείας και χωρίς καμία βοήθεια όλα τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και να τα λύσει αυτός που ήδη τιμωρήθηκε για κάποια παράβαση»

‘Όπως εξήγησε  κ Δαμιανός «υπάρχουν τρεις μεγάλοι πυλώνες. Ο πρώτος είναι η πρόληψη. Αφού τα παιδιά ήρθαν στη φυλακή, αποτύχαμε. Πρώτα η κοινωνία και η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με την πρόληψη, να βοηθήσει τα παιδιά αυτά πριν μπουν στην φυλακή, να ενισχύσει τις οικογένειες που πιθανόν να είναι δυσλειτουργικές.

Ο δεύτερος είναι όταν βρίσκονται στη φυλακή, εκεί είναι δική μας δουλειά. Τα παιδιά βρίσκονται δίπλα στους δασκάλους τους, δουλεύουν μαζί τους, αποκτούν εκτός από τις γνώσεις, αξίες που πιθανόν πριν να μην τις είχαν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους.

Ο τρίτος είναι το μετά. Το μετά έχει ονοματεπώνυμο. Είναι ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Αχμέτ. Θα φύγουν αυτά τα παιδιά από τη φυλακή και θα πάνε σε μια συγκεκριμένη γειτονιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προστατέψουμε και δυστυχώς δεν το κάνουμε, να τους δώσουμε πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία, που δυστυχώς δεν δίνουμε».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα