back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Θ. Κικινής: Απορρίφθηκε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπου εφαρμόστηκε

Διαβάστε επίσης

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) καλεί τους δασκάλους να μετέχουν από κοινού με τους άλλους εκπαιδευτικούς, στις 15 Φεβρουαρίου, στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής μιλώντας στον Αθήνα 984  και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο κάνει λόγο για μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία, γεγονός που– όπως υποστηρίζει – απαντά και στις αιτιάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι η Ομοσπονδία με τις αποφάσεις της, έχει αποκοπεί από τη βάση των εκπαιδευτικών.

*Σε σχέση με την αξιολόγηση παραπέμπει στις αποφάσεις της 88ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου το 2019, στις οποίες έχουν καταγραφεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα -για τον ίδιο- οι θέσεις της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον κ Κινινή  αυτό που ξεκινά να εφαρμόζεται απέχει παρασάγγας από την παιδαγωγική έννοια του όρου της αξιολόγησης.

«Όλα τα σύγχρονα ρεύματα στην Ευρώπη – ακόμα και σε χώρες όπου έχει μπει η αξιολόγηση μέσω παρατήρησης- όπως επιδιώκει να κάνει η κυρία Κεραμέως, άλλαξαν πολιτική» λέει  χαρακτηριστικά.

Αναπτύσσοντας τη θέση της ΔΟΕ επικαλείται  πρότερη εμπειρία από χώρες όπου βρήκαν εφαρμογή αντίστοιχα συστήματα όπως πχ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ και κάνει αναφορά σε  εργαλείο διαφοροποίησης των σχολείων με βάση την οικονομική-κοινωνική προέλευση των μαθητών, την υποβάθμιση-υποχρηματοδότηση, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών ακόμα και απολύσεις.

«Εμείς λέμε πως οι σύμβουλοι εκπαίδευσης οι οποίοι τοποθετούνται θεσμικά αυτές τις ημέρες, πρέπει να έχουν στην ευθύνη τους έναν περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών. Και αυτό επειδή θα βρίσκονται διαρκώς σε επαφή μαζί τους προκειμένου να τους ενισχύουν καθημερινά στο έργο τους και να ανιχνεύουν τις αδυναμίες τους με στόχο να βελτιωθούν. Στον αντίποδα, η κυρία υπουργός ζητά να βγαίνει μια φωτογραφία ανά τετραετία- καλή ή κακή ανάλογα με τις συνθήκες- και τότε μόνον ο εκπαιδευτικός θα κατευθύνεται στην επιμόρφωση».

Και διερωτήθηκε που θα γίνει αυτή επιμόρφωση καθώς έχει καταργηθεί ουσιαστικά από το 2011.

*Αναφερόμενος στους νεοδιόριστους , ο επικεφαλής της ΔΟΕ συνέδεσε την μονιμοποίησή τους με την αξιολόγηση καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πρόθεση πίεσης.

«Άνθρωποι που επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ζουν και αναπνέουν μέσα στην εκπαίδευση, θα κριθούν από μια στιγμή για την ικανότητά τους να παρέχουν γνώση στα παιδιά μας. Θα έπρεπε να έχουν ήδη μονιμοποιηθεί, αφού έχουν συμπληρώσει την προαπαιτούμενη διετία δόκιμης υπηρεσίας».

Τέλος, ο  κ Κινινής  δεν επιβεβαίωσε αν συνδέεται το μισθολόγιο των δασκάλων με την αξιολόγησή τους. Απέκλεισε ενδεχόμενο περικοπών, αλλά όχι και την προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο μελλοντικά, σε σύνδεση με τα μπόνους απόδοσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα