back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ν. Κανάκης: Από αύριο σε Τουρκία και Συρία οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου

Διαβάστε επίσης

Αναχωρεί αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, η πρώτη ελληνική αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» από την Αθήνα για την Τουρκία και τη Συρία, με στόχο να βοηθήσει τους επιζώντες αλλά και τους χιλιάδες τραυματίες από τον φονικό σεισμό 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου ο Νικήτας Κανάκης ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνέπειες της χειρότερης καταστροφής στη σύγχρονη ιστορία της γειτονικής χώρας.

«Τα δύσκολα έρχονται από εδώ και πέρα. Οι Γιατροί του Κόσμου ήταν εκεί και πριν από το σεισμό και μάλιστα θρηνούμε και τρεις συναδέλφους που χάθηκαν από το χτύπημα του εγκέλαδου. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με βάση και τις οδηγίες που έχουμε από εκείνους που βρίσκονται ήδη στο πεδίο και ιδίως από τους Τούρκους συναδέλφους μας που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την περιοχή και τις ανάγκες που υπάρχουν, την δική τους προσπάθεια», τόνισε.

«Επιλέξαμε να αγοράσουμε ότι χρειαστεί , πρωτίστως φάρμακα, εξοπλισμό και κυρίως να αποφύγουμε σε αυτή τη φάση τη βάσανο των τελωνείων. Θα είμαστε εκεί συνδράμοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όσο καλύτερα μπορούμε. Θα βρεθούμε στο Καχραμανμαράς μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από όλες από τον σεισμό αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, έχοντας πάντοτε στη σκέψη μας και τη Συρία που επίσης αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες», επισήμανε.

Και μπορεί στις πληγείσες περιοχές να καταφθάνει βοήθεια από όλο τον κόσμο, ωστόσο, ελλοχεύει ο υγειονομικός κίνδυνος.

Ο κ. Κανάκης, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν ξεσπάσουν επιδημίες και μεταδοτικές ασθένειες στις κατεστραμμένες πόλεις και στους καταυλισμούς, οι οποίοι κρίνονται ακατάλληλοι.

«Οι πόλεις μπορεί να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος επιδημιών, δεδομένου ότι χιλιάδες πτώματα βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια και την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι», εξήγησε.

«Πολλές φορές ξεχνάμε ότι παρά την μεγάλη κινητοποίηση, υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Όταν επικρατεί μια χαώδης κατάσταση οι ανάγκες είναι πολλές και θα κρατήσουν για πάρα πολύ καιρό, υπολογίζω για χρόνια. Ήδη παρατηρείται μετακίνηση ανθρώπων σε άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και ανάπηροι και η επιβίωση σε τέτοιες συνθήκες μιας φτωχής περιοχής είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Σκεφτείτε ότι υπάρχει απίστευτος όγκος ευάλωτου πληθυσμού, άνθρωποι που ζουν έξω στο κρύο, που θρηνούν, που βρίσκονται σε σοκ, έλλειψη φαρμάκων, απροστάτευτα παιδιά που έχουν μείνει μόνα τους με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Και όλη αυτή την ανθρωπιστική κρίση τη συναντάμε πολλαπλάσια στη Συρία, ένα διαλυμένο κράτος που υπόκειται σε ένα μεγάλο εμπάργκο, χωρίς ιδιαίτερους πόρους και δυνατότητες. Οφείλουμε να είμαστε εκεί και να βοηθήσουμε. Να διασφαλίσουμε στο βαθμό που μπορούμε και σε συνεργασία και με τις άλλες οργανώσεις που συγκεντρώνουν πράγματα ότι θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Είναι μια δύσκολη αποστολή αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουν δηλώσει παρόντες πολλοί νέοι γιατροί», συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα