back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών από πυρκαγιές και σεισμούς σχεδιάζει το ΥΠ.ΟΙ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Στην παροχή κινήτρων όπως έκπτωση επί του κόστους των ασφαλίστρων κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, βιοτεχνιών και εργοστασίων να προχωρήσουν προαιρετικώς στην ασφάλιση των κτιρίων από σεισμούς και πυρκαγιές. Με ένα λόγο σχεδιάζεται η επαναφορά της έκπτωσης φόρου.

στα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών που ίσχυε στο παρελθόν, γεγονός που εκτός από τον περιορισμό του κόστους για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ασφαλισμένων κτιρίων, το κράτος θα ενισχυθεί και με έσοδα καθώς θα επιβάλλεται φόρος 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνο 1.074.053. Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Εκτός των φορολογικών κινήτρων γνώστες της κτηματαγοράς επικαλούνται και άλλες λύσεις ,καθώς η χώρα μας είναι η πλέον σεισμογενής στην Ευρώπη.Να εφαρμοστούν προγράμματα ασφάλισης της ατομικής ακίνητης περιουσίας με την χρηματοδότηση από κοινού ιδιωτικού και δημόσιου των ζημιών από φυσικές καταστροφές όπως στην Ισπανία η τη Γαλλία. Αυτό θα ωφελήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και το κράτος που δεν θα είναι υποχρεωμένο να καταβάλει εξ ολοκλήρου τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με στοιχεία για την κρατική αγωγή σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών μόνο τα τελευταία 3 χρόνια διατέθηκαν ως αποζημιώσεις για καταστροφές από σεισμούς,πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές 120 εκ. ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα