back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

Διαβάστε επίσης

Ειδικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την σημερινή επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορούν:

– Απασχολούμενο με καθεστώς τηλεργασίας

– Εργολαβικούς εργαζόμενους

– Απασχολούμενο σε πρακτορεία και

– εργαζόμενους με ευέλικτο ωράριο στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Με αυτά τα δεδομένα, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους, ενώ θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Στόχος του μέτρου, είναι η καταγραφή -σε πραγματικό χρόνο- του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών, η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης συνομίλησε με στελέχη και εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι τόνισαν ότι το σύστημα εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα και οι όποιες τεχνικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημείωσαν δε ότι η διεύρυνση εφαρμογής του μέτρου θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε ήδη σύστημα ωρομέτρησης για την καταγραφή του ωραρίου των εργαζομένων. Από την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιεί για τη συγκεκριμένη λειτουργία το σύστημα και τις εφαρμογές card scanner του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, που διατίθενται δωρεάν στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα