back to top
19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Διεθνής ανησυχία για την ρευστότητα – Πτώση στις χρηματαγορές – Σε κλοιό ο τραπεζικός τομέας

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινοβραδινή εξαγορά  ” με το πιστόλι στον κρόταφο” της Credit Suisse από την UBS δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές με τα χρηματιστήρια σε Ασία και  Ευρώπη να σημειώνουν πτώση  καθώς η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίζεται σήμερα με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.

Η απλόχερη στήριξη στην εξαγορά από την ελβετική κυβέρνηση (εγγυήσεις 9 δισ. φράγκων) και την Κεντρική Τράπεζα (πιστωτική γραμμή έως και 100 δισ. ) δεν αποκλιμάκωσε τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων ρευστότητας και σε άλλες χώρες, μετά και το κλείσιμο τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων αυτόν τον μήνα. Οι αγορές επίσης  ανησυχούν για όσα  δεν κατάφερε να εντοπίσει ο συνοπτικός έλεγχος που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο η UBS στην Credit Suisse.

Η ίδια η εξαγορά της Credit Suisse σε τιμή περίπου 60% κάτω από εκείνη του κλεισίματος της Παρασκευής αναδεικνύει το ρίσκο που αναλαμβάνει η UBS και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα τραπεζικά συστήματα, λιγότερο σταθερά από το ελβετικό.

Ετσι, μολονότι η συμφωνία χαιρετίστηκε με ανακούφιση από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι αγορές αντιδρούν με σαφή αγωνία. Σε αυτό συντελεί επίσης η τεράστια απώλεια όσων διακρατούσαν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) της Credit Suisse, που εκτιμάται στα 16,3 δισεκ. φράγκα, ή 17,6 δισεκ. δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η διάσωση θα «διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προστατεύσει την ελβετική οικονομία».

Το deal της εξαγοράς έκλεισε με τιμή περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια) ή 0,76 φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse. Με βάση τα στοιχεία του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανερχόταν στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS στα 60 δισ. φράγκα.

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τα ασιατικά καθώς η shotgun wedding – εξαγορά της δεν πείθει τις αγορές.  Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, με το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, τη Σεούλ και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η πτώση στο Χονγκ Κονγ συνεχίσθηκε παρόλο που η νομισματική αρχή προσπάθησε να κατευνάσει την νευρικότητα το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι «τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποτελούν «λιγότερο από το 0,5%» του τραπεζικού τομέα της πόλης. Η HSBC έπεσε 6%, η Standard Chartered έχασε 5% και η Hang Seng Bank έχασε σχεδόν 2%, λόγω ανησυχιών για την έκθεση των δανειστών σε ομόλογα που συνδέονται με την Credit Suisse.
«Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή για αρκετό καιρό, ακόμη και αν τα πρόσφατα μέτρα στήριξης των τραπεζών επιτύχουν», δήλωσε ο αναλυτής Stephen Innes της SPI Asset Management.

Η συμφωνία εξαγοράς έτυχε θερμής υποδοχής διεθνώς. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Βέρνη «είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους: «Χαιρετίζουμε τις σημερινές ανακοινώσεις των ελβετικών αρχών για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Το ίδιο επανέλαβε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Η Fed και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ και της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών σε ρευστότητα.

Η SNB ανακοίνωσε ότι 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ρευστότητας θα είναι διαθέσιμα για την εξαγορά της UBS-Credit Suisse.
Η Κέλερ-Σούτερ επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν «μια εμπορική λύση και όχι μια διάσωση». Ο πρόεδρος της UBS, Κέλενχερ, δήλωσε: «Η UBS δεν έχει καμία σχέση με την τράπεζα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία μια μεγάλη επιτυχία. Η UBS θα παραμείνει ακλόνητη».

Ανησυχία για τις θέσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι της Credit Suisse δήλωσαν «βαθιά σοκαρισμένοι» από την εξαγορά της και κάλεσαν την UBS να περιορίσει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο «απόλυτο ελάχιστο».

Η εξαγορά δημιουργεί έναν Ευρωπαικό τραπεζικό γίγαντα  και εγείρει ανησυχίες για πιθανές απολύσεις. Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι «διακυβεύονται πολλά» για το προσωπικό της Credit Suisse που αριθμεί 17.000 άτομα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός του τραπεζικού κλάδου που δυνητικά κινδυνεύουν. Όπως και η UBS, η Credit Suisse ήταν μία από τις 30 παγκόσμιες Παγκόσμιες Συστημικά Σημαντικές Τράπεζες – που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».

Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Συντονισμός δράσεων των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών 

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν τη συντονισμένη δράση τους για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Η δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν αύριο και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Πορεία προς την άβυσσο

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από την στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.

Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθυηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.

Ενα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εγγυήσεις

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse

Newsroom Αθήνα 984 με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα