15.7 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

15.7 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Απρίλιος στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα

Διαβάστε επίσης

Τι σχέση μπορεί να έχει η κλασική μουσική με τον πειραματισμό, η ηλεκτρική κιθάρα με τα εικαστικά, ο κινηματογράφος με ένα πανηγύρι, και η ψυχεδέλεια με την ελληνική Πασχαλιά;  

 Ο Απρίλιος στην Ελευσίνα ξεκινά με το εμβληματικό έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη πειραματικής μουσικής Morton Feldman, ενώ λίγες μέρες αργότερα, ρίχνει αυλαία η έκθεση σύγχρονης τέχνης Μυστήριο 177 Visions from the Underworld με μία ακόμα “αποκάλυψη” να περιμένει το κοινό που θα παρευρεθεί στη λήξη. Ακολουθεί το σε-πραγματικό-χρόνο πολυεπίπεδο Πανηγύρι του Σύλλα Τζουμέρκα, όπου το Live Cinema, η Εργατική Τάξη και οι Σειρήνες συνομιλούν με το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης) για να φτάσουμε στο μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς  υπό την επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα. Ο εικαστικός Μάριος Φούρναρης δημιουργεί, για μία μέρα, ένα μίγμα εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής, ενώ προσκλήσεις συμμετοχής σε έργα και δράσεις, όπως του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval, το πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα το διεθνές συνέδριο Μυστήριο 79 Beyond The Obvious, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις πουθενά αλλά και συμμετοχή στο κοινοτικό ραδιόφωνο της Ελευσίνας, είναι ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του μήνα. 

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello 

Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας 

Το σύγχρονο μουσικό σύνολο dissonArt ερμηνεύει Morton Feldman 

Το διακεκριμένο μουσικό σύνολο dissonΑrt παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello. Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης, όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ  

Τα εισιτήρια για τη συναυλία έχουν εξαντληθεί  

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 3.33 μ.μ. 

Μυστήριο 177 Visions from the Underworld – Finissage 

X-Bowling Art Center 

 

Αυλαία για την έκθεση σύγχρονης τέχνης με την αποκάλυψη του έργου του πολυβραβευμένου γλύπτη Θεόδωρου 

 

Έχοντας φιλοξενήσει ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη του “κύβου του αγνώστου”. Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη McCloud Zicmuse, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν, για πρώτη φορά και για μία μόνο μέρα, το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρο. Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, ο Zicmuse θα πραγματοποιήσει το workshop Preparing the Ways, με στόχο να προετοιμάσει τους επισκέπτες για όσα θα ακολουθήσουν, μέσα από το παιχνίδι με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωνητικές ασκήσεις και απλές χορογραφίες.  

Το Visions of the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, είναι μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής, ένα ταξίδι αποκάλυψης και ανακάλυψης, μέσα από το οποίο 10 σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί αναδεικνύουν τη συνάφεια των Ελευσινίων Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και τα ερμηνεύουν σε μια γλώσσα του 21ού αιώνα. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 

21-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)  

Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής & Δημόσιος χώρος 

Live Cinema – Εργατική Τάξη – Σειρήνες 

Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ συνδιαλέγεται με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ. Μία σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADAThe Live Art Development Agency 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια 

Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων & Όαση – Πρώην Camping 

Τραγούδια και χοροί της ελληνικής Πασχαλιάς 

Ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ο Χριστός συνομιλεί με τον Άδωνι και ο Αϊ-Γιώργης συναντά τον αρχαίο δρακοντοκτόνο ήρωα που ελευθερώνει το νερό και φέρνει την καρποφορία. Στη συνέχεια θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi 

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας 

Μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής 

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης παρουσιάζει μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής σε συνεργασία με τους μουσικούς Γεωργία Μπαλαμπίνη και Mislav Režić και με τη συμμετοχή πολιτιστικών ομάδων της Ελευσίνας. Το έργο/δράση θέτει στο προσκήνιο την επανεξέταση των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το όλον της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 

 ΠΕΜΠΤΗ 6, 20, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Cultterra 

Ημέρες Δίψας 

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας 

 

Οι καλλιτέχνες ομάδες της Ελευσίνας σε δράση 

 

a Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων “Πέμπτης”, μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της “δίψας”, σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: προβολή ταινίας, γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα 

 

Μήνας πλούσιος σε προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, τους νέους, αλλά και τους ενήλικες είναι ο Απρίλιος. Φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από την πόλη, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τοιχογραφίες που αντλούν έμπνευση από το περιβάλλον, ένα συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, ένα χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο με μία σανίδα skate, μία μικτή ομάδα εφήβων που σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος μέσα από ψηφιακά περιβάλλοντα, παιδιά της Α’ Δημοτικού που εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής, ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει τις πόρτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο για να παρακολουθήσει ομιλίες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια και πολλές ακόμη δράσεις και προγράμματα λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Ελευσίνας.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

Για λίγες μέρες ακόμα! 

 

Έως την Κυριακή 23 Απριλίου θα φιλοξενηθούν οι δύο εμβληματικές εκθέσεις: το Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες του πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels, ο οποίος μετατρέπει την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε έναν σύγχρονο ναό, ενώ δίπλα ακριβώς, στην Αποθήκη 3, φιλοξενείται το Μυστήριο 17 Μελίνα, η αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ  

 

Ανοιχτές Προσκλήσεις Συμμετοχής 

 Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator – Αλλά μην το πεις σε κανέναν 
 Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για την έννοια της μύησης και της μυστικότητας 

 Πέντε καλλιτέχνες πειραματίζονται, διαδρούν, μυούνται στην τέχνη της in situ εγκατάστασης 

Καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, με έμφαση στον δημόσιο χώρο (installation, video art, sound art, performance, γλυπτική κ.ο.κ.), να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα σε δύο περιόδους, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2023, ενώ οι πέντε καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα διαμείνουν στην πόλη, θα εμπνευστούν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της διεθνούς αναγνώρισης επιμελήτριας Joanna Warsza και πέντε ακόμη καταξιωμένων καλλιτεχνών. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Αιτήσεις συμμετοχής έως 6 Απριλίου εδώ 

 

Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας 
Μια έκθεση – αφιέρωμα σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται στην πόλη 
 Γίνετε κομμάτι του έργου του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval 

 

Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας, έργο του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval, είναι ένα αφιέρωμα, ένα μνημείο για όσους εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα, για όσους έχουν φτιάξει τη σημερινή εικόνα της πόλης με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια, τη ζωή τους. Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους εργοστασίων, βιομηχανιών και εταιριών της περιοχής. Για καθέναν που θα συμμετάσχει, ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει ένα χειροποίητο κράνος από πηλό, πάνω στο οποίο θα είναι χαραγμένα στοιχεία ή λέξεις που θα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο άτομο. Τον Σεπτέμβριο του 2023, όλα τα πήλινα κράνη που θα παραχθούν, θα εκτεθούν σε μία μεγάλη έκθεση στον χώρο του Ίρις και, στη συνέχεια, θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες ως ανάμνηση του γιγαντιαίου αυτού καλλιτεχνικού έργου.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ 

 Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs 
 Tο πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα 

 Η 2023 Ελευσίς και η έμπειρη ομάδα χορευτών και ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» πραγματοποιούν το πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παιδιά και ενήλικες, που οδηγεί στην ανανεωμένη εκδοχή της βραβευμένης παράστασης «Το σωματίδιο Higgs».Το εργαστήριο περιλαμβάνει μαθήματα σύγχρονου χορού και ακροβασίας από τη χορογράφο Σουγιουλτζή Χριστίνα και τους χορευτές Νώντα Δαμόπουλο και Ιλεάννα Παππά και απευθύνεται σε κατοίκους Ελευσίνας, καθώς και χορευτές και ακροβάτες που επιθυμούν να εντατικοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο σύγχρονο τσίρκο. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ 

 

Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας 
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας 
Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινοτικό ραδιόφωνο της Ελευσίνας έως 20 Απριλίου 

Ένα νέο ραδιόφωνο ξεκινά τη λειτουργία του στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πειραματικού ραδιοφωνικού σταθμού που θα ανήκει στην τοπική κοινότητα της Ελευσίνας, θα τροφοδοτείται και θα λειτουργεί μέσα από αυτή.  Άτομα ηλικίας από 5 έως 105 ετών, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, κολλεκτίβες και ομάδες κάθε είδους από την Ελευσίνα καθώς και όλοι όσοι ενδιαφέρονται είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν με ελεύθερη συμμετοχή μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια, που θα τους δώσουν τα εργαλεία, τις γνώσεις και την έμπνευση για να πειραματιστούν με τον κόσμο του ήχου και του ραδιοφώνου.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Αιτήσεις συμμετοχής έως 20 Απριλίου εδώ 

 

Μυστήριο 79 Beyond The Obvious Conference 2023 
Handle with Care Agora: Call for projects 
Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Απριλίου 

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Beyond the Obvious λαμβάνει χώρα η δράση Handle with Care Agora, ένα άτυπο φόρουμ που παρουσιάζει τοπικά και διεθνή ευρωπαϊκά έργα που αφορούν σε θέματα φροντίδας, κοινοτικής και ατομικής ευημερίας, υγείας, ψυχικής υγείας και πολιτισμού. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει διαφορετικές οπτικές από τις τέχνες, την κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την έρευνα, την πολιτική, τον ακτιβισμό και να συνδυάσει πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο για δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Απριλίου εδώ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα