back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Το καρτέλ Clan del Golfo απορρίπτει τους όρους της κυβέρνησης για να λάβει τέλος η δράση του

Διαβάστε επίσης

Δικηγόρος που ανέλαβε να εκπροσωπήσει ηγέτες της συμμορίας Clan del Golfo, του ισχυρότερου καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία, δήλωσε χθες Δευτέρα πως οι εντολείς του απορρίπτουν τους όρους της κυβέρνησης για να διαλυθεί η ένοπλη οργάνωση, ιδίως την προϋπόθεση πως θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

«Αν πρόκειται να γίνει μέσω της παράδοσης, δεν θα υπάρξει ποτέ ‘απόλυτη ειρήνη’, αυτό είναι καθαρό, και οι Autodefensas Gaitanistas de Colombia (σ.σ. AGC, άλλη ονομασία της συμμορίας) θέλουν διαπραγμάτευση ή διάλογο (…) αλλά δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο για την παράδοση, ο οποίος (…) θα είναι μεγάλη αποτυχία», δήλωσε ο Ρικάρδο Χιράλδο σε μέσο ενημέρωσης της Κολομβίας.

Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας της Λατινικής Αμερικής που ανήκει στην αριστερά, ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική που θα φέρει αυτήν που αποκαλεί «απόλυτη ειρήνη», να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, διαπραγματευόμενος με ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων συμμοριών κακοποιών όπως η Clan del Golfo, μετενσάρκωση άλλοτε ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας.

Ο κ. Πέτρο έχει προτείνει στους διακινητές ναρκωτικών να εγκαταλείψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, με αντάλλαγμα μειωμένες ποινές και τη δυνατότητα να κρατήσουν το 6% των περιουσιών τους. Η συγκεκριμένη πτυχή της πολιτικής του ωστόσο επικρίνεται έντονα από τη δεξιά αντιπολίτευση, όπως και από τον γενικό εισαγγελέα.

Την 31η Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωνε πως συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με πέντε ένοπλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Clan del Golfo. Όμως, τη 19η Μαρτίου, έκανε γνωστό πως αποφάσισε να τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της συγκεκριμένης οργάνωσης, κατηγορώντας μέλη της για επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και πολιτών, ειδικά χρυσωρύχων που δραστηριοποιούνται παράνομα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και τελευταία διαμαρτύρονται για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χιράλδο, οι εντολείς του προτιμούν να καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που διεξάγονται το τρέχον διάστημα με διάφορες οργανώσεις ανταρτών, όχι παραδιδόμενοι στη δικαιοσύνη.

Παρά την αναστολή της εκεχειρίας από τον πρόεδρο Πέτρο, συνεχίζει να υπάρξει «συνεχής και μόνιμη επικοινωνία» ανάμεσα στα μέρη, είπε ο κ. Χιράλδο, που εκπροσωπεί ηγετικά στελέχη του καρτέλ, αρχηγός του οποίου είναι το τρέχον διάστημα ο Γιοβάνις δε Χεσούς Άβιλα, γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα «Διοικητής Χαβιέρ» και «Τσικίτο Μάλο».

Αντικατέστησε τον «Οτονιέλ», τον ιστορικό ηγέτη της συμμορίας, που συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022.

Η Κλαν μεταφόρτωσε —γεγονός άνευ προηγουμένου— την 26η Μαρτίου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σύντομο βίντεο, που ο κ. Χιράλδο επιβεβαίωσε πως είναι αυθεντικό, στο οποίο ηγέτες της, ένστολοι και οπλισμένοι, απευθύνονται στον πρόεδρο Πέτρο από περιοχή της ζούγκλας.

Λένε πως συνεχίζουν να «πιστεύουν» τις «υποσχέσεις του Πέτρο για ειρήνη» παρότι, όπως το βλέπει ο «διοικητής Χαβιέρ» τουλάχιστον, «μας βρόντηξε την πόρτα».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα