back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Α. Κόπτσης: Πλατφόρμα καταγγελιών από μαθητές και γονείς για περιστατικά bullying στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους γονείς προκαλούν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και βίας στα σχολεία που το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Κόπτσης στη διάρκεια της ραδιοφωνικής παρουσίας του στον Αθήνα 9.84, συνομιλώντας με τον Γιάννη Θεοδόση, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων ειδικά μετά την πανδημία, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Φυσικά μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν αλλά δεν μας φοβίζουν αυτά τα περιστατικά. Προτρέπουμε τα παιδιά και τους γονείς να μιλούν, να μην κρύβεται το παραμικρό κάτω από το χαλί. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των μαθητών, να μάθουμε να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, την διαφορετικότητα . Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να αλλάξει το σχολείο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας για μια ολιστική προσέγγιση ενός τόσο δύσκολου κοινωνικού φαινομένου θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν μαθητές είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, οι δε γονείς μόνο επώνυμα και να καταγράφουν το περιστατικό βίας και αυτό αυτομάτως να πηγαίνει στην ομάδα δράσης του σχολείου και παράλληλα και στην Ομάδα Δράσης σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, δηλαδή σε 116 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Είναι ένας ψηφιακός κόμβος, όπου έχουμε εργαλεία και υπηρεσίες δικτύωσης, έχουμε επιμορφωτικό υλικό, έχουμε ένα σύστημα επιμόρφωσης  για να επιμορφωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, έχουμε καλές πρακτικές για να εμφανίζονται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και να υιοθετούνται. Πολύ συγκροτημένα διαμορφώνουμε αυτή τη δομή που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τέτοιους είδους περιστατικά», τόνισε.

«Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σχολείων για να βλέπουν την κοινωνία και η κοινωνία να βλέπει το σχολείο. Αυτό το σχολείο αλλάζουμε βάζοντας στο κέντρο του τον μαθητή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των γονέων με τη σχολική κοινότητα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικά με την αξιολόγηση των καθηγητών, σχολίασε: «Η αξιολόγηση προχώρησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια και είναι ανατροφοδοτική, με συνεργασία συμβούλου-εκπαιδευτικού και αν κάποιος εκπαιδευτικός αξιολογηθεί στο τελευταίο, μη ικανοποιητικό επίπεδο, το μόνο που θα χρειαστεί είναι επιμόρφωση. Θέλουμε να κάνουμε τα σχολεία μας καλύτερα και τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς μας ακόμη καλύτερους. Πρέπει να τολμούμε να κάνουμε αλλαγές και να μη μένουμε σε στερεότυπα και παθογένειες του παρελθόντος. Προφανώς όταν διαταράσσεις τα νερά κάποιες μικρές μειοψηφίες ενοχλούνται», επισήμανε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα