Εβδομάδα νηστείας, είθισται να είναι η Μεγάλη Εβδομάδα . Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τις ημέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριών, αυγών και γαλακτοκομικών. Εξαίρεση αποτελούν τα θαλασσινά
Επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και, συγκεκριμένες ημέρες, λαδερών φαγητών. Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και χαμηλή χοληστερόλη, τα φασόλια αποτελούν ένα πολύ υγιεινό γεύμα, που καταναλώνεται είτε σκέτο, είτε μέσα στη σαλάτα, σε πουρέ κ.ο.κ. Αν, λοιπόν, συνδυάσετε τα φασόλια με π.χ. ψωμί από σιτάλευρο ή καλαμποκάλευρο ή με ρύζι, η πρωτεΐνη που θα λάβετε από το γεύμα αυτό θα είναι παρόμοια με αυτή του κρέατος.
Από τις φακές συγκεκριμένα, παίρνουμε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης φακής, οι οποίες χρειάζονται και πάλι τη βοήθεια των δημητριακών για να μας χαρίσουν την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε.
Παρ’ όλο που η πρωτεΐνη από Κινόα είναι πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, θεωρείται πλήρης και παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, πλησιάζοντας την πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας, που κατασκευάζεται παρόμοια με το τυρί και πλησιάζει πολύ στη γεύση του.
Άλλη μια καλή επιλογή, είναι και τα μανιτάρια, τα οποία εκτός από πρωτεΐνη, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, αλλά και αντιοξειδωτικά, έχουν ελάχιστα λιπαρά και οι θερμίδες τους φτάνουν μόλις τις 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.