back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τυνησία: Δικαστής ζήτησε τη φυλάκιση του Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του κόμματος Ενάχντα

Διαβάστε επίσης

Δικαστής στην Τυνησία ζήτησε σήμερα τη φυλάκιση του Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Ενάχντα και επικριτή του προέδρου Καΐς Σάγεντ, δήλωσε η δικηγόρος του πολιτικού, η Μόνια Μπουάλι.

Η απόφαση για τη φυλάκιση Γανούσι, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα, ελήφθη έπειτα από έρευνα που διήρκησε οκτώ ώρες και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνωμοτούσε κατά της εσωτερικής ασφάλειας της Τυνησίας, πρόσθεσε η ίδια.

«Η απόφαση να φυλακιστεί ο Γανούσι ήταν ειλημμένη απλώς και μόνο επειδή εξέφρασε την άποψή του», κατήγγειλε η Μπουάλι.

Στην επίσημη σελίδα στο Facebook του επικεφαλής του Ενάχντα έχει δημοσιευθεί ένα σχόλιό του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή, στο οποίο αναφέρει «είμαι αισιόδοξος για το μέλλον».

Ο Γανούσι, 81 ετών, ο οποίος ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου που διαλύθηκε, είναι ο πιο επιφανής αντιπολιτευόμενος που έχει συλληφθεί μετά το πραξικόπημα του προέδρου Καΐς Σάγεντ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2021 πήρε ο ίδιος όλες τις εξουσίες.

Η σύλληψη του Γανούσι πραγματοποιήθηκε έπειτα από δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ότι η Τυνησία απειλείται με «εμφύλιο πόλεμο», αν εξαλειφθούν εκεί τα κόμματα που προέρχονται από το πολιτικό ισλάμ, όπως το Ενάχντα, ή την αριστερά.

Την Τρίτη οι αρχές της Τυνησίας έκλεισαν τα γραφεία του Ενάχντα σε όλη τη χώρα και απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση σε αυτά.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι αρχές έχουν φυλακίσει περισσότερους από είκοσι αντιπολιτευόμενους και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και τον επικεφαλής του ραδιοσταθμού με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη χώρα, του Mosaïque FM.

Ο πρόεδρος Σάγεντ, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση για αυταρχική παρέκκλιση, χαρακτήρισε τους συλληφθέντες «τρομοκράτες» και υποστήριξε πως εμπλέκονται σε μια «συνωμοσία εναντίον της ασφάλειας του κράτους».

Μετά το πραξικόπημά του ο Σάγεντ είχε αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να εγκαθιδρύσει ένα υπερπροεδρικό σύστημα σε βάρος του κοινοβουλίου, το οποίο δεν διαθέτει πλέον πραγματικές εξουσίες.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ χθες, Τετάρτη, η Τυνησία απέρριψε τις ανησυχίες που εξέφρασαν κυρίως ευρωπαϊκά κράτη για τη σύλληψη του Γανούσι, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες»

Η ΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις» στη χώρα, ενώ υπογράμμισε «τη θεμελιώδη αρχή του πολιτικού πλουραλισμού».

Για τις ΗΠΑ η σύλληψη Γανούσι αποτελεί «μια ανησυχητική κλιμάκωση».

Το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του χθες, Τετάρτη, το βράδυ «οι νόμοι της Δημοκρατίας ισχύουν για όλους χωρίς εξαίρεση» και ότι «η δικαιοσύνη ενεργεί ήρεμα, χωρίς να επηρεάζεται από το κύμα των ανάρμοστων και απαράδεκτων σχολίων».

«Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τυνησίας», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η χώρα διέρχεται μια σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση, η οποία έχει ωθήσει πολλούς Τυνήσιους να προσπαθούν να φτάσουν παράτυπα στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα