back to top
18.6 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως τον Οκτώβριο για τον επανέλεγχο των ενστάσεων

Διαβάστε επίσης

Υπομονή για ακόμη ένα εξάμηνο θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που “κόπηκαν” πριν από δύο χρόνια από την καταβολή ποσών “επιστρεπτέας προκαταβολής” και στη συνέχεια υπέβαλαν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών αιτούμενοι τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε το αίτημα κρατικής τους επιδότησης.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης δόθηκε νέα παράταση, έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξετάσει τους φακέλους των εντάσεων και να εγκρίνει η να απορρίψει έως τότε, για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες, την καταβολή η όχι κρατικών δανείων μέσω της “επιστρεπτέας προκαταβολής”.

Οσες, εν τέλει, από τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που υπέβαλαν ένσταση δικαιωθούν και λάβουν “επιστρεπτέα προκαταβολή”.

θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μηνών ώστε να επιστρέψουν στο κράτος το οφειλόμενο ποσό που θα τους χρεωθεί ως επιστροφή από το κρατικό δάνειο. Ωστόσο όσοι επαγγελματίες η επιχειρήσεις έκαναν ένσταση και έλαβαν νωρίτερα τα χρήματα της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, πριν από την 1η Μαρτίου του 2023, για αυτούς η περίοδος χάριτος, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού στο κράτος, λήγει, στις 31 Μαΐου του 2023.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα»από 25% έως 75%.

Το “κόψιμο” από το υπουργείο Οικονομικών των 17.000 επιχειρήσεων και επαγγελματιών από την χορήγηση “επιστρεπτέων προκαταβολών” είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν κάλυπταν τις προυποθέσεις του νόμου, όπως τον τζίρο που εμφάνισαν στα προηγούμενα, πριν από την πανδημία χρόνια, αλλά και στον αριθμό του προσωπικού τους που δεν διατήρησαν όπως ήταν υποχρεωμένες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα