back to top
21.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πάνω από 7 στους 10 εμπιστεύονται το ίδιο φαρμακείο

Διαβάστε επίσης

Υψηλό είναι το ποσοστό του πληθυσμού και συγκεκριμένα το 73%, που εμπιστεύεται συστηματικά το ίδιο φαρμακείο, ενώ το 97% των πολιτών εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των φαρμακείων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας για την ικανοποίηση του πληθυσμού από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και ο βασικός λόγος επίσκεψης σε φαρμακείο είναι η εκτέλεση συνταγής για τη λήψη φαρμάκου (89,5%), τα τελευταία χρόνια προστίθενται και άλλοι λόγοι, όπως π.χ. η παροχή συμβουλών για τη λήψη φαρμάκων αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας, η μέτρηση βασικών δεικτών όπως π.χ. το βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο κ.λπ., η αντιμετώπιση μικροτραυματισμού κ.ά.

Μάλιστα, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα εμπιστεύονταν τις συμβουλές των φαρμακοποιών σχετικά με θέματα υγείας πέραν αυτών που αφορούν στα φάρμακα. Περαιτέρω, ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στο κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και
στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και επικοινωνίας με τους ιατρούς για τη βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς αναφέρθηκε στην πρόταση για τον ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι της Επιστημονικής Ομάδας του Π.Φ.Σ., σήμερα σε τουλάχιστον 32 χώρες της Ευρώπης διενεργούνται περισσότερες από 38 υπηρεσίες φαρμακείου. Οι συγκεκριμένες κατηγοριοποιούνται σε πέντε είδη υπηρεσιών:

-Υπηρεσίες χορήγησης φαρμάκων.
-Υπηρεσίες προώθησης και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
-Υπηρεσίες screening και παραπομπής.
-Υπηρεσίες διαχείρισης της ασθένειας.
-Εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης του ασθενή και της αγωγής του.

Πιο συγκεκριμένα σε 27 κράτη μέλη παρέχονται Υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης και άρνησης χορήγησής για λόγους ασφαλείας, σε 24 παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων, σε 23 υποκατάστασης γενοσήμων, σε 22 επαναλαμβανόμενης χορήγησης χρονίως πασχόντων, σε 2 διαχείριση και απόρριψη ληγμένων και ακατάλληλων φαρμάκων, σε 19 διανυκτερεύσεις και σε 18 κράτη διαχείριση και χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Στη νέα εποχή για τα Συστήματα Υγείας όπως διαμορφώνεται μετά την υγειονομική κρίση, η Πρόληψη θα αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα και τα κοινοτικά φαρμακεία είναι εκείνα τα σημεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και τον Ο.Ο.Σ.Α. θα πρέπει να αναπτύξουν αυτό το ρόλο, είπε ο κ. Α. Βαλτάς.

Η πρόταση των φαρμακοποιών για ανάπτυξη Υπηρεσιών στα Φαρμακεία της χώρας μας, είναι:

-Διαχείριση φαρμακοθεραπείας στοχεύοντας στη βελτίωση της «συμμόρφωσης» των ασθενών.
-Συμβολή στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιϋπερτασικής αγωγής.
-Εκπαίδευση στην ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων.
-Συμμετοχή στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διακοπής του καπνίσματος.
-Προαγωγή και διενέργεια του εμβολιασμού ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα