Οι πολιτείες Βερμόντ και Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ έλαβαν μέτρα χθες Πέμπτη για να διασφαλίσουν τη διάθεση των χαπιών άμβλωσης, στην περίπτωση που δικαστήριο αποφασίσει να ακυρωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους.
Οι δύο πολιτείες υπέγραψαν ή υιοθέτησαν σειρά νομοσχεδίων αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αναστείλει τους περιορισμούς στη χρήση της μιφεπριστόνης που είχαν επιβάλει κατώτερα δικαστήρια της χώρας.
Στο Βερμόντ το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από τη βουλή της πολιτείας χθες Πέμπτη προβλέπει να προστεθεί η άμβλωση στον κατάλογο με τις υπηρεσίες υγείας που προστατεύονται, κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που παρέχουν χάπια άμβλωσης δεν θα διώκονται.
Στην Ουάσινγκτον ο κυβερνήτης Τζέι Ίνσλι υπέγραψε χθες πέντε νομοσχέδια τα οποία προστατεύουν την πρόσβαση στην άμβλωση. Ανάμεσά τους ήταν και ένα το οποίο επιτρέπει στη σωφρονιστική υπηρεσία της πολιτείας να προσφέρει χάπια άμβλωσης ακόμη και σε ασθενείς που δεν βρίσκονται υπό κράτηση. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην υπηρεσία να πουλά τα χάπια άμβλωσης σε κλινικές και παρόχους υπηρεσιών υγείας που δεσμεύονται να τα χρησιμοποιήσουν για να προσφέρουν αμβλώσεις ή σε περιπτώσεις αποβολών.
Ο δικαστής του Τέξας Μάθιου Κατσμάρεκ – ο οποίος διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ανέστειλε αρχικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο την άδεια που είχε λάβει το χάπι μιφεπριστόνης από την FDA πριν περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ακολούθως, το ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, διατηρώντας όμως κάποιους από τους περιορισμούς.
Η δικαστική μάχη συνεχίζεται, με εφετείο της Νέας Ορλεάνης να αναμένεται να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση στις 17 Μαΐου.
Το χάπι άμβλωσης δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε 15 αμερικανικές πολιτείες, όπου έχει απαγορευθεί η άμβλωση. Ενδεχόμενοι περιορισμοί ή απαγόρευση της μιφεπριστόνης αφορούν κυρίως τις πολιτείες όπου η άμβλωση είναι ακόμη νόμιμη.
Ήδη πολιτείες όπου προστατεύεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση λαμβάνουν μέτρα: κάποιες έχουν κάνει αποθέματα μιφεπριστόνης, ενώ άλλες, όπως η Καλιφόρνια, έχουν αγοράσει ποσότητες μισοπροστόλης, το άλλο σκεύασμα που χρησιμοποιείται στις φαρμακευτικές αμβλώσεις.
Ακόμη και ο γειτονικός Καναδάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές, με την Καναδή υπουργό Οικογένειας Καρίνα Γκουλντ να έχει δηλώσει ότι η Οτάβα θα βοηθήσει τις Αμερικανίδες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πηγη: ΑΠΕ