back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Βουλευτές ζητούν από τις ΗΠΑ την απελευθέρωση του Άσανζ

Διαβάστε επίσης

Αντιπροσωπεία βουλευτών διάφορων κομμάτων της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με την Αμερικανίδα πρεσβευτή Κάρολαϊν Κένεντι και της ζήτησε να πιέσει την Ουάσινγκτον να αποσύρει το αίτημά της για απέλαση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα “Bring Julian Assange Home” επεσήμανε ότι ενημέρωσε την Αμερικανίδα πρεσβευτή για «τη μεγάλη ανησυχία της Αυστραλίας» για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάνζ.

«Η αυστραλιανή κοινή γνώμη έχει διαφορετικές απόψεις για τον Ασάνζ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τις αντιπροσωπεύουν. Αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία στην ομάδα είναι ότι η μεταχείριση του Ασάνζ είναι άδικη», τόνισαν οι βουλευτές σε ανακοίνωσή τους.

Ο Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνεχίζει τη μαραθώνια δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ, 51 ετών, για «συνωμοσία» μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο αδελφός του ιδρυτή του WikiLeaks, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε στο Reuters ότι η συνάντηση των Αυστραλών βουλευτών με την Κένεντι αποτελεί «σημαντική αναγνώριση» από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «η ελευθερία του Τζούλιαν είναι σημαντική για εκατομμύρια Αυστραλούς».

«Αφού 0 (Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι) Αλμπανέζι εξέφρασε την αγανάκτησή του με την κυβέρνηση του (Αμερικανού προέδρου Τζο) Μπάιντεν, αυτό τώρα είναι ένα τεστ για την πρεσβευτή Κένεντι προκειμένου να δει αν μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα», πρόσθεσε.

Ο Αλμπανέζι, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση του Ασάνζ, εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα την αγανάκτησή του για την αποτυχία εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα