back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επιτάχυνσης της παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της επιτάχυνσης της παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα στα οπλοστάσια των χωρών της ΕΕ και να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση των πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία.

Με 518 ψήφους υπέρ, 59 ψήφους κατά και 31 αποχές οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στην ταχεία εξέταση της νομοθετικής πρότασης σχετικά με τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP), που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Μαΐου. Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ σε ένα εκατομμύριο οβίδες ετησίως.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, με τη συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη, η επενδυτική ικανότητα για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Κοινοβούλιο θα ορίσει τη διαπραγματευτική του ομάδα και θα ψηφίσει επί του νομοσχεδίου κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειάς του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, την οποία οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν στη σύνοδο της ολομέλειας του Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα